Paddling

Strömsholms kanal (etapp 2 av 8) Söderbärke - Fagersta

Paddling

0 av 5 stjärnor — (se recensioner)

Information om leden

  • Längd 17.0 km
  • Tid 7 tim
  • Svårighetsgrad Grön - enkel

Åtgärder

Beskrivning

Från Dalarna till Västmanland via Strömsholms kanals andra etapp

Under denna härliga etapp får du uppleva öppna vatten, lugna skogar och historiska kanaler. Njut av härliga restauranger och caféer i Söderbärke och Fagersta och passa på att stanna till vid någon av de naturliga rastplatser med badmöjlighet däremellan. Hela etappen är 17 km och involverar två stycken lyft över slussar.

Etappen börjar där Strömsholms kanals första etapp slutar, vid Söderbärke hamn. Härifrån paddlar du först i öppet vatten genom sjön södra Barken. Här kan du gå i land för vila, bad, eller toastopp vid badplatsen i Vad eller vid Tunkarlsbo ångbåtsbrygga. Vill du stanna för natten går det att finna tältplatser kring udden i Vad eller vid Fagersta Båtklubb innan slussen i Semla. Efter södra Barken passerar du ett inlopp till sjön Saxen, som är väl värt en avstickare för den som har tid att unna sig en extra naturupplevelse. Därefter smalnar kanalen allt eftersom du närmare dig Fagersta och den första slussen. Strax efter att du passerar Fagersta Båtklubb på din vänstra sida, kommer vattendraget att dela sig. Du ska här styra bort från vattenkraftverket som ligger till vänster, och istället paddla in i den charmiga gamla kanal som ligger till höger och leder till den första slussen. Här kan du spana efter bäver!

Ca 100 meter före den första slussen får du ta upp din kanot vid upptagningsbryggan till höger i kanalen. Härifrån får du bära eller rulla din kanot längs en grusväg förbi två slussar, och lägga i kanoten igen vid isättningsbryggan bakom den sista slussen, även den till höger om kanalen. Du är nu inne i Fagerstas vackra utkanter och har ett till lyft att göra innan etappen är slut.

Det andra lyftet gör du på vänster sida på en upptagningsbrygga precis innan slussen i Fagersta. Lyft eller rulla din kanot längs den grusvägen som går till bron över slussen. Gå över bron för att komma till kanalens högra sida. Precis efter bron går en grusväg ner till vattnet på kanalens vänstra sida där en isättningsbrygga är placerad. Här slutar etappen Söderbärke - Fagersta. Härifrån har du ca 300 meter till Fagersta Centrum där det finns en mängd charmiga boenden, caféer och restauranger. För dig som vill spendera natten och äta gott rekommenderas Wärdshuset C. Dickens hotell & restaurang. Från kanalen är det också gångavstånd till Fagersta central för dig som önskar att resa tillbaka till din startposition med kollektivtrafik.

För fler tips på trevliga boenden, caféer och restauranger i Fagersta, besök kommunens webbplats för turism.

Behöver du hyra kanot? Lakeside Adventure i Hallstahammar hyr ut kanoter och kajaker och ombesörjer för transport och upphämtning längs hela Strömsholm kanal.

Nästa etapp av Strömsholms kanal tar dig till historiska Ängelsberg!

Res hit med kollektivtrafik

Aktiviteter och faciliteter

  • Paddling Paddling

Tillgänglighet

  • Nära parkering Nära parkering
  • Nära kollektivtrafik Nära kollektivtrafik

Fakta

Strömsholms kanal är en av Sveriges längre kanaler och följer Kolbäcksån från Smedjebacken i norr till Borgåsund i söder där den mynnar ut i Mälaren. Kanalen togs i drift år 1795 med ett syfte att tillgodose bergsbrukets transportbehov. Under sin ca 10 mil långa resa passerar kanalen genom flera västmanländska bruksorter som i gamla dar producerade de produkter som var med och byggde Sveriges välstånd. Paddlingsturer i Strömsholms kanal bjuder på fascinerande historia, vacker natur och härliga caféer och restauranger. Hela kanalen kan paddlas under en och samma flerdagarstur med stopp på trevliga boenden längs vägen, eller betas av med flera dagsetapper under en sommar.

Välkommen hit!

Besök www.stromsholmskanal.se för mer information.

Kommunikationer

Alla etapper längs kanotleden i Strömsholms kanal börjar och slutar vid en ort med tillgång till kollektivtrafik i form av både tåg och buss. Om du börjar din paddlingstur vid en ort och avslutar i en annan, så kan du alltid åka kollektivt tillbaka till din startplats.

Hitta dina tågtider mellan Söderbärke och Fagersta via www.sj.se.

Föreskrifter

Längs Strömsholms kanal finns flera mindre vattenkraftsanläggningar och intill dessa kan strömt vatten förekomma. För din säkerhet, håll rikligt avstånd till anläggningarna. Använd naturkartans kartgränssnitt för att hålla koll nästa anläggning och var uppmärksam på varningsskyltar när de förekommer. Klicka på ikonen för respektive i- och upptagningsbrygga för mer information om förhållandena vid varje brygga.

Vattnet i Strömsholms kanal är mer strömt när det råder stora vattenflöden. Kontakta kanotuthyrare Lakeside Adventure för mer information kring säkerhet och vattenflöden.

Kontakt

E-postadress

turism@regionvastmanland.se

Frågor och svar

Ställ en fråga till andra Naturkartan-användare.

Recensioner

Naturkartan

Naturkartan

Öppna detta i appen