Vandring

Bergsstigen

Vandring

0 av 5 stjärnor — (se recensioner)

Information om leden

  • Längd 11.0 km

Åtgärder

Beskrivning

Att vandra den elva kilometer kilometer långa Bergsstigen är ett utmärkt sätt att upptäcka Lugnets naturreservat. Kanske blir du förvånad över att ett reservat med så många besökare samtidigt kan erbjuda så mycket stillhet?

Bergsstigen börjar strax ovanför skidstadion. Den första kilometern korsar du flera cykelleder samt asfaltsbanan på Lugnet. När du passerat utkanten av byn Sjulsarvet byter leden däremot karaktär och plötsligt är det ganska lugnt i skogen runt dig. Här går du en bit på det som tidigare var landsvägen mellan Falun och Sundborn och vidare till Gävle.

På Lugnet varierar naturen mellan torra tallmarker och mer frodiga granskogar. Du går också genom betesmarker som hålls öppna av kor och får. Det finns gott om rastställen längs med leden. Det första du passerar är "Högsta punkten" som mäter drygt 300 meter över havet. Här finns två vindskydd och en riktigt fin utsikt. En kort bit därefter kommer du förbi Lärkstugan som är en liten raststuga inne i en dunge av just lärkträd. På både platserna finns möjlighet att grilla. Längre fram längs leden ligger de två vindskydden Skugges bod och Garves bod samt "Kolarkojan".

Underlaget är omväxlande med mindre stigar, lite bredare gångvägar samt motionsspår som om vintern är skidspår. Som namnet antyder är stigen delvis rätt kuperad och du kommer att ta mycket höjd från ledstarten och upp till Högsta punkten. Är vädret inte alltför blött går det bra att gå i vanliga skor. Bergsstigen passar också utmärkt för dig som vill springa i skogen längs en väl markerad led.

Länkar

Aktiviteter och faciliteter

  • Vandring Vandring
  • Trailrunning Trailrunning

Tillgänglighet

  • Nära parkering Nära parkering

Fakta

Bergsstigen är väl markerad med orange färg på träden samt grå och blå vägvisare.

Bergsstigen förvaltas av Falu kommun.

Parkering

Parkering finns precis invid ledstarten ovanför Lugnets skidstadion.

Kommunikationer

Buss från både Falu C och Borlänge C stannar utanför Lugnets sporthall. Härifrån är det ungefär 400 meter till Bergsstigens startpunkt.

Hitta hit

Stigen startar vid dammen ovanför Lugnets skidstadion. Sväng av E16 i Lugnetrondellen och ta första vänster mot Skuggarvet. Sväng därefter höger in på Sjulsarvsvägen och fortsätt tills du kommer till en stor grusparkering.

Nedladdningar

Kontakt

E-postadress

Kontaktcenter Falu kommun

[email protected]

Frågor och svar

Ställ en fråga till andra Naturkartan-användare eller till ansvarig förvaltare.

Recensioner