Friluftsområde

Backa våtmark

Friluftsområde

0 av 5 stjärnor — (se recensioner)

Åtgärder

Beskrivning

Backa är ett område som genom århundradena har sjudit av liv. Förr var det hyttor, sågverk och tegelbruk som stod för liv och rörelse. Nu har fåglar och vandrare tagit över!

Av de gamla, numera vattenfyllda lertäkterna har en av länets största våtmarker skapats. Diken har pluggats igen och nya vägar för vattnet har grävts. Betesmarker som var igenväxta har återigen röjts fram och nu betar kor här.

Idag finns här gott om vattensamlingar som är attraktiva för fågellivet. Krickor, gräsänder och knipor födosöker på de öppna vattenspeglarna och i kanten mellan lövskogen och våtmarken smyger tranor omkring. Sångsvanar har börjat häcka i området och i vårkvällen kan man höra enkelbeckasinens brummande spelläte.

För oss människor finns fina vandringsstråk och flera rastplatser. En del av stigarna går på den gamla banvallen för det smalspåriga tåg som transporterade lera till tegelbruket. Det finns tre slingor att välja mellan. Den korta slingan är grusad och anpassad för barnvagnar medan de längre endast är anpassade för vandring. De längre slingorna går genom hagmarker vilket innebär att du kan möta betande djur.

Aktiviteter och faciliteter

  • Naturvärde Naturvärde
  • Friluftsområde Friluftsområde

Tillgänglighet

  • Nära parkering Nära parkering
  • Barnvagnstillgängligt Barnvagnstillgängligt

Kommunikationer

Tag buss 237 eller 245 från Falun eller buss 238 om du kommer från Svärdsjöhållet. Kliv av i Backafors och promenera över Sundbornsån. Sväng in vänster mot Backa.

Vägbeskrivning

Kör väg 850 mot Danholn (passera samhället om du kommer norrifrån). Sväng norrut, in mot Backa i fyrvägskorset vid Sundbornsån. Följ vägen ca 200 m. Vid första avtagsvägen åt vänster finns en parkeringsplats med en stor informationstavla om Backa våtmark.

Vill du cykla går det en fin cykelväg från Hosjö ända fram till Backa. Den är grusad och följer den gamla banvallen där man bland annat transporterade tegel från tegelbruket i Backa.

Nedladdningar

Kontakt

E-postadress

Kontaktcenter Falu kommun

[email protected]

Organisationens logotyp

Falun

Frågor och svar

Ställ en fråga till andra Naturkartan-användare eller till ansvarig förvaltare.

Recensioner