Vandring

Sommarvägen och Hällvägen

Vandring

0 av 5 stjärnor — (se recensioner)

Information om leden

  • Längd 14.5 km

Åtgärder

Beskrivning

Sommarvägen är en vandringsled som byn Klockarnäs tidigare använde för att ta sig till sina fäbodar Gammelfäbon, Nyssjön, Rotbo, Gryfs och Alderbacka. Från Alderbacka fäbod kan du ta ”Hällvägen” upp till Falu kommuns högsta punkt Spjärshälla (506 m.ö.h), med milsvid utsikt och en rastplats med utsiktstorn och grillmöjligheter. Hällvägen var en så kallad lötväg som användes av vallkullorna när dom gick ut på skogen med djuren på bete. Från Spjärshälla går det att ansluta till Pilgrimsleden och vidare ner till Kurbergets fäbod. Där ansluter en led man kan ta tillbaka till Alderbacka och Sommarvägen och vidare tillbaka till Klockarnäs.

Sommarvägen går fram genom en skiftande natur med skog, öppna hyggen, fina utsikter och myrmarker. I direkt anslutning till leden finns två naturreservat, Kurbergsmyrarna och Spjärshällen. Leden går på fina stigar utan särskilt mycket sten och rötter. Vissa blöta partier gör att rejäla och vattentåliga vandringsskor rekommenderas. Leden är markerad med blå färg på träd och stolpar.

Det finns flera sevärdheterna längs leden, man passerar bland annat en ”lyftsten”, ett antal skogskojor och kolbottnar, en vilsten och offerkast samt ett fångstgropsystem. Genom att leden tangerar andra stigar och även bilvägar kan man dela upp vandringen i etapper. Med start vid Spjärshällen blir leden lättare att gå eftersom stor del av vandringen blir i medlut ner till Klockarnäs.

Aktiviteter och faciliteter

  • Vandring Vandring
  • Ridning Ridning
  • Trailrunning Trailrunning

Fakta

Envikens hembygdsförening ansvarar för leden och den rustades under sommaren/hösten 2019. Bland annat har leden fått nya broar och spänger som gör vandringen torrare. Leden har varit blåmålad men ska markeras om med orange färg.

Hitta hit

Kör riksväg 50 från Falun mot Söderhamn. Sväng höger i fyrvägskorset i Enviken och tag av mot Klockarnäs vid kyrkan. I trevägskorset mitt i byn Klockarnäs, sväng vänster och kör ca 1 km. En skylt på höger sida visar ledens startplats.

Nedladdningar

Kontakt

E-postadress

Kontaktcenter Falu kommun

[email protected]

Frågor och svar

Ställ en fråga till andra Naturkartan-användare.

Recensioner