Vandring

Lostigen

Vandring

5 av 5 stjärnor 5,0 (se recensioner)

Information om leden

  • Längd 19.0 km

Åtgärder

Beskrivning

Lostigen snirklar sig runt sjön Logärden öster om Falun. En stor del av sträckan går på grusvägar, men du följer också mindre skogsstigar. Bitvis, när leden lämnar sjön, är det ganska kuperat med flera upp- och nedförsbackar. Hela sträckan är väl markerad med röd färg samt träskyltar.

Leden går omväxlande nära vattnet och lite längre ifrån, på höjder med fin utsikt. På ett par ställen kommer du förbi platser där det går att ta sig ett dopp om det är varmt ute. Skogen runt dig är en vanlig mellansvensk barrskog med en blandning av äldre och yngre skog. Runt sjön har det tidigare funnits flera fäbodar, men idag är djuren borta och fäbodstugorna används som sommarstugor.

En lämplig startplats är Finngärdets fäbodar, där det finns en stor parkering. Vid Rommarnäset efter ungefär halva sträckan finns ett vindskydd ute på en udde i sjön där det går fint att rasta.

Leden passar bra för ett längre löppass. Den som vill kan också koppla ihop Lostigen med Sundbornsleden och få nästan fyra mil markerad led. I så fall viker du av från Lostigen i Karlsby fäbodar.

Lostigen går till allra största delen på torra marker och stövlar behövs endast vid blött väder.

Res hit med kollektivtrafik

Aktiviteter och faciliteter

  • Vandring Vandring
  • Ridning Ridning
  • Trailrunning Trailrunning

Tillgänglighet

  • Nära parkering Nära parkering

Fakta

Lostigen är markerad med röd färg på träd och stolpar samt träskyltar.

Karlsbyhedens OK ansvarar för leden.

Hitta hit

Från Falun kör du mot Svärdsjö och svänger av i Karlsbyheden. Fortsätt mot Korsån och kör ca 8 km tills du når Finngärdets fäbodar. Här startar leden och en parkering finns på höger sida av vägen.

Nedladdningar

Kontakt

E-postadress

Kontaktcenter Falu kommun

kontaktcenter@falun.se

Frågor och svar

Ställ en fråga till andra Naturkartan-användare.

Recensioner

Naturkartan

Naturkartan

Öppna detta i appen