Övernatta i ett kanonvärn med havsutsikt vid Eriksbergs Stränder längs ARK56 i Blekinge Arkipelag

Bilder

Vad gör man med ett väl bevarade skyddsvärn med havsutsikt från andra världskriget? Övernatta i såklart!

Två värn från 1940-talet som invigs den 26 april 2024 har i ett Blekinge Arkipelag-projekt transformerats till unika boenden med nya sitt- och liggmöjligheter, kamin och grillplats.

”Vi är glada att med värnen kunna komplettera en redan idag fantastisk vandringsupplevelse med denna ovanliga övernattningsmöjlighet!”, säger Peter Larsson, friluftssamordnare på länsstyrelsen i Blekinge.

Värnen ligger ca fem kilometer ut på den vackra vandringsleden Allböleleden som går längs kusten, i en oexploaterad del av naturreservatet Eriksbergs stränder. Utsikten mot skärgården, borgar för stort intresse.

”Värnens syfte är inte en massturism, utan ett sätt att öka värdet på våra unika kust- och skärgårdsmiljöer”, säger Daniel Granello, koordinator Biosfärområde Blekinge Arkipelag.

Vi satsar på friluftslivet och naturturism

Renoveringen av värnen finansieras av Länsstyrelsen Blekinge. Detta projekt är en del i en större satsning som sker i samverkan mellan Blekinge Arkipelag, Eriksberg, Länsstyrelsen i Blekinge, Region Blekinge, Karlshamns kommun och en rad besöksnäringsföretag i hela Blekinge, att skapa och länka samman leder för friluftslivet, naturturismen under ARK56.

I samma anda ingår även etableringen av 300 meter av nya broar sammanbindande Allböleleden och Kohageleden som öppnar för möjligheten till kustnära vandring mellan Karlshamn och Ronneby, och i en förlängning längs hela Blekingekusten.

Att bevara och transformera historien

Men historien kunde ha varit en annan, då de flesta värnen som var en del av den omfattande Per-Albinlinjen, numera är rivna eller plomberade. Så var även tanken med dessa värn.

”För 22 år sedan plomberade/förseglade man huvuddelen av värnen längs med kusten, jag föreslog då att man i stället skulle försöka hitta på något som lockade besökare till vårt område”, säger Per-Arne Olsson, vd på Skandinaviens största safaripark Eriksberg.

Något som de flesta inblandande är mycket glada över idag.

En relativt enkel omvandling av tidigare slutna miljöer bjuder nu en unik och spännande möjlighet att uppleva historiens vingslag och njuta av fantastiska vyer över Blekinge skärgård”, säger Magnus Broomé, Blekinge Arkipelag, som varit projektledare.

Ta dig ut och prova själv

Ta dig ut nu i den finaste vandringstiden under våren och prova själv med en övernattning i ett av de två kanonvärnen. Värnen är även vinteranpassade med en liten ugn, du behöver dock ta med dig ved själv. Övernattningen är gratis för alla. Eventuellt kommer det finnas ett sätt att boka värnen framöver. I nuläget är det bara att ta med dig sovsäcken och slå dig ned - värnen är öppna dygnet runt. Njut av den vidunderliga havsutsikten. Du är här nu.

Kontakt

Adress

Blekinge Arkipelag Kurpromenaden 4 372 36 Ronneby

E-postadress

Team ARK56

team@ark56.se

ARK56

ARK56

Öppna detta i appen