Zdjęcia

Vandra i Vattenriket

Vattenrikets stigar går genom lummiga skogar, över öppna strandängar och längs vita stränder. Stanna till på en besöksplats, fika, skåda fågel, lär om platsens historia, växter och djur och njut av att vara omfamnad av härlig natur.

Linnérundan (6 km)

Här kliver du från naturum och staden rakt ut i ett våtmarksområde med strandängar, vass och vide. Ta med kikare och spana efter örn och gäss på vintern och storspov, tofsvipa och enkelbeckasin på våren. Lillö medeltida borgruin är ett härligt fikastopp halvvägs på rundan.

Tivolirundan (1,8 km)

På västra sidan om Helge å går stigen genom videsnår. På östra sidan väntar praktfull parkmiljö. I strandkanten blommar gullstånds och fackelblomster. Gör en avstickare på spången till Utemuseum Årummet söder om naturum Vattenriket.

Näsby fält (flera olika stigar)

Näsby fält präglas av lövskogar, betes- marker och våtmarker - bara ett stenkast från staden. Spänger och plattformar tar dig nära Araslövssjön och de fuktiga markerna. Välj mellan stigar av olika längd.

Ekenabben (0,8 km)

För 100 år sedan var Ekenabben stadens nöjescentrum med danspaviljong. I dag är det en populär besöksplats med hundra-åriga ekar och en fin alsumpskog. På våren blommar vattenblink och svärdslilja i vattensamlingarna. Det är lätt att ta sig runt med rullstol och barnvagn.

Sånnastigen (2,5 km)

En promenad längs Sånnastigen för tankarna till Pampas vidder. Känn doften av sandnejlika och timjan och njut av färsprakande bergsyra, blåeld och hedblomster.

Degeberga backar – Forsakar (4,5 km)

Böljande backar och trolska vattenfall. Den här rundan bjuder på sagolika miljöer. Kanske anar du näckens fiolspel vid vattenfallet eller bröderna Lejonhjärtas galopp i backarna.

Äspet (flera olika stigar)

I Kronoskogen och på Äspetstranden finns flera härliga rundor. Njut av skogen, stranden och havet.

Skåneleden SL6 Vattenriket

Gör en vandring tvärs genom Vattenriket. Från skogarna i norr förbi Råbelövssjön och Balsberget, längs Araslövssjön och Helge å till naturum Vattenriket i Kristian-stad. Här fortsätter du förbi Hammarsjön ut på slätten till Hanöbuktens sandstränder. Pausa vid besöksplatserna Ekenabben, Hercules, Aosehus och Gropahålet.

Kategorie

  • Promenad Promenad
  • Orienteringskarta Orienteringskarta
  • Obserwowanie dzikiego ptactwa Obserwowanie dzikiego ptactwa
  • Bieganie Bieganie
  • Wędrówki piesze Wędrówki piesze
  • Blisko parkingu Blisko parkingu
  • Blisko transportu publicznego Blisko transportu publicznego
  • Blisko toalet Blisko toalet

Kontakt

Adres e-mail

Kristianstads kommun

+46 44 13 50 00

kommun@kristianstad.se

Naturkartan

Naturkartan

Otwórz to w aplikacji