Kultura

Fagersta luftbevakningstorn

Kultura

0 z 5 gwiazdek — (zobacz recenzje)

Akcje

Opis

Är det ett vattentorn, minaret eller ett medeltida borgtorn? Det höga luftbevakningstornet i Fagersta har genom åren fått många liknelser.

I skogen ovanför Folkets hus i Fagersta finns ett gammalt luftbevakningstorn. Tornet lät byggas av Fagersta Bruk och stod färdigt år 1944.

Under andra världskriget var Fagersta Bruk producent av krigsmaterial, bland annat producerades granathylsor och gevärspipor vid bruket. Detta gjorde att Fagersta kunde anses vara ett intressant mål för eventuella yttre fiender. Detta bidrog till att brukskoncernen därför ville satsa mer pengar på att utveckla Fagerstas luftförsvar. 1943 bestämde de sig därför att bygga detta 26 meter höga luftbevakningstorn, från vilket man kunde spana ut över staden och industrin.

Som tur var tog andra världskriget slut år 1945 och därmed försvann även hotet mot Fagersta och industrin. Luftbevakningstornet behövde därför aldrig användas.

Intill tornet finns även en mindre betongbyggnad vilket har använts som expeditionslokal och skyddsrum.

Luftbevakningstornet i Fagersta skiljer sig från de flesta luftbevakningstorn i Sverige. Detta är, vad vi vet, Sveriges enda kvarvarande luftbevakningstorn som är arkitektritat. Luftbevakningstornet är nämligen ritat av ingen mindre än Cyrillus Johansson, Fagersta Bruks favoritarkitekt. Han tycks ha fått fria händer när han ritade detta torn, med för honom tidstypiska detaljer, inspirerande av orienten. Med sitt gula tegel, balkong och turkosa tak med spira är det inte konstigt att många tycker att tornet mer liknar något ur en fantasivärld än en del av Sveriges militärhistoria.

1992 bestämdes det att alla luftbevakningstorn i Sverige skulle rivas inom en 10-årsperiod. De flesta revs på en gång och i dag finns cirka 6 torn kvar i Sverige, byggda för ändamålet. Detta luftbevakningstorn är därmed ett av få bevarade i Sverige och byggnadsminnesförklarat sedan 2013.

Get here by public transport

Działania i udogodnienia

  • Kultura Kultura
  • Archeologiczny Archeologiczny

Kontakt

Adres e-mail

Fagersta kommun

+46 223 440 00

info@fagersta.se

Pytania i Odpowiedzi

Zadaj pytanie innym użytkownikom Naturkartan.

Recenzja

Naturkartan

Naturkartan

Otwórz to w aplikacji