Rezerwat przyrody

Bryggholmen

Rezerwat przyrody

0 z 5 gwiazdek — (zobacz recenzje)

Akcje

Obecnie

Som följd av den torra sommaren 2018 och angrepp av granbarkborre så står en mängd döda granar i reservatet . Det finns en stor risk att döda granar faller och vi avråder dig från att besöka området vid blåsigt väder.

Länsstyrelsen har under vintern 2022-23 avverkat döda granar i planterade bestånd i naturreservatet. Även planterade tall-och björkbestånd har gallrats vid samma åtgärd. Åtgärderna sker enligt reservatets skötselplan där de planterade bestånden på sikt ska bli mer varierade beträffande både ålder och trädslag. Vid avverkningen uppkom körspår på vissa ställen. Dessa ska läggas igen under våren 2023.

Opis

Mitt inne i Mälaren, söder om Enköping, ligger ön Bryggholmen med sin herrgård och sitt vackra landskap. Här har människor levt och brukat jorden i mer än 1000 år. En stor del av ön är naturreservat. Här möts du av ett omväxlande landskap med betesmarker, åkrar, skog och våtmarker. I skogarna växer gott om ädla lövträd som ek, lönn och lind. Håll utkik efter misteln som lever som en parasit i träden. Misteln är sällsynt i Uppland men på Bryggholmen finns det gott om den.

Tre vandringsleder går tvärs över och runt ön. De utgår från herrgården och är 2-4 km långa. Du kan bland annat vandra till Salta Skär där det finns en rastplats med eldstad och en badbrygga. Även vid Hästskoviken finns rastplats med eldstad. Passa också på att besöka Bryggholmens trädgård med sina blommor, bärbuskar och fruktträd. Den ligger i anslutning till herrgården.

Det finns mycket att se och göra på Bryggholmen. Många skolor kommer hit på lägerskola. Här finns två lägerplatser med tältkåtor. För privatpersoner som vill stanna lite längre finns ett vandrarhem eller stugor att hyra. Sommartid kan du ta fika på café Äppelboden. Kanske vill du ta en paddeltur på Mälaren? Då finns kanoter och roddbåt att hyra.

Tänk på att särskilda regler gäller i naturreservat, klicka på länken till föreskrifterna för att läsa mer.

Service: Parkeringsplats, vandringsleder, rastplatser, eldstäder, badbrygga, vandrarhem, stugor, café sommartid.

Förvaltare: Länsstyrelsen

Get here by public transport

Działania i udogodnienia

 • Rezerwat przyrody Rezerwat przyrody

Dostępność

 • Dostęp dla wózków dziecięcych Dostęp dla wózków dziecięcych

Fakty

Skyddsår: 2005

Areal: 172 ha

Kommun: Enköping

Markägare: Naturvårdsverket

Förvaltare: Länsstyrelsen i Uppsala län

Skyddstyp: Naturreservat, Natura 2000

Wskazówki dojazdu

Bryggholmen är en ö, 12 km söder om Enköping. Men ön ligger bara 500 m från fastlandet. Hit kommer du med färja från närliggande Koffsan eller med båt från Enköping.

Köra till Koffsan: Från centrala Enköping kör du Torggatan söder ut förbi Coop. Fortsätt mot Boglösa och Husberg. Efter Gånstagården, sväng höger vid skylt Vallby 9. Efter ca 10 km tar du höger mot Bryggholmen. Parkera bilen vid Koffsan. Härifrån går färja över till Bryggholmen under sommarhalvåret. Det går att beställa turer året runt (så länge det inte är is).

Med buss: Från Enköping går buss till hållplats Vallby vägskäl. Härifrån är det 2 km fram till Koffsan varifrån färjan går över till Bryggholmen.

Med båt: Sommartid går båtturer till Bryggholmen från Enköping.

Regulamin

I reservatet är det förbjudet att:

 1. gräva, hacka eller på annat sätt skada jordytan,
 2. bryta kvistar, fälla eller på annat sätt skada levande eller döda träd eller buskar,
 3. samla in mossor, svampar eller lavar med undantag för plockning av matsvamp och mindre kollekt för artbestämning,
 4. samla in insekter eller andra ryggradslösa djur med undantag för enstaka individer för artbestämning,
 5. medvetet störa djurlivet,
 6. elda eller grilla på annan än av Länsstyrelsen särskilt iordningställd plats,
 7. medföra okopplad hund eller annat lösgående husdjur,
 8. ställa upp motordrivet fordon, husvagn eller släpvagn eller liknande,
 9. lägga till med båt vid färjefästet vid Tobaksvreten annat än tillfälligt för lastning och lossning,
 10. sätta upp permanenta markeringar, skyltar eller liknande,
 11. utan Länsstyrelsens tillstånd använda området för organiserade tävlings- eller övningsändamål, lägerverksamhet eller motsvarande,
 12. framföra motordrivet fordon med undantag för körning i samband med aktiviteter som Länsstyrelsen lämnat tillstånd till enligt föreskrift 11.

Kontakt

Adres e-mail

Länsstyrelsen i Uppsala län

skyddadnatur.uppsala@lansstyrelsen.se

Pytania i Odpowiedzi

Zadaj pytanie innym użytkownikom Naturkartan.

Recenzja

Naturkartan

Naturkartan

Otwórz to w aplikacji