Celowniki

S:t Eriks kapell, Ingegerdsleden

Celowniki

0 z 5 gwiazdek — (zobacz recenzje)

Akcje

Opis

S:t Eriks Kapell, En trappa som till Sankte Erik bär.

På den norra delen av Kungsholmens strandpromenad, i höjd med Bonniers konstmuseum på andra sidan Klara sjö, passerar vi en himmelshög trappa. Vid foten av den ligger en oval damm med en fontän. Den etthundra steg långa trappan flankeras på mitten av två torn. En stensättning i form av en karta och en arenateater, med tolv halvannan meter höga till hälften svarvade ansiktsprofiler, möter oss när vi nått nästan ända upp. Profilerna har flera namn inristade i den rostiga tjocka järnplåten. Efter ytterligare ett par steg ligger ett par lika höga järnklot vid sidan av trappan. Där trappan tar slut möts vi av en tvärgående väg med namnet Grubbens ring, som går genom ett bostadsområde i en postmodernistisk arkitektur. Det hela är lite mystiskt och för tankarna till Tolkiens värld. Men för att se vad som finns på den andra sidan, måste vi ändå våga oss på att korsa ringen. Vi möts där inte av något ståtligt tempel, som vi kanske trott, utan av en lummig park med en gammal lindallé och ett litet kapell skymt under höga lönnar och kastanjer. Längre in i parken står en informationstavla där gåtan slutligen får sin lösning. Grubben var inget elakt troll, utan namnet på en handelsman som ägde marken från mitten av 1700-talet till början av 1800-talet. På hans tid fanns både tobaksodlingar, trädgårdar och repslageri i området. I mitten på 1800-talet byggdes här en inrättning för fattiga, arbetslösa och orkeslösa så kallade försörjningshjon. Den fick i folkmun namnet Grubbens efter den tidigare markägaren. Informationstavlans text vittnar om en tid av armod, sjukdom och vansinne. Friska människor, även barn, blandades med konvalescenter och sjuka. För att få plats med allt fler byggdes trevåningssängar i salar med 100–160 boende. Men även vansinnet har ett slut och från 1926 heter institutionen S:t Eriks sjukhus med sjukvård i mer modern mening. Av sjukhuset återstår idag en vårdcentral och en ögonklinik. 1985 beslöt staden att bygga bostäder på området. Två bågformade byggnader bildar en ring, Grubbens ring, i vars mitt den gamla sjukhusparken ligger. Hit flyttades det gamla sjukhuskapellet byggt 1912. I samband med flytten skänktes S:t Eriks kapell av landstinget till Kungsholms församling. De två tornen är bostäder. Stenkartan visar hur anläggningen såg ut 1897. De mystiska ansiktsprofilerna med de många namnen är ett konstverk gjort av Sivert Lindblom. Han har kallat sitt verk för Skådespel och med namnen försökt återupprätta och hedra de tusentals arma människor som en gång befolkade Grubbens. Plötsligt har allt fått sin förklaring.

Ur “Ingegerdsleden: Pilgrimsled för andlighet, kultur och fred” utgiven av Svenska kyrkan. Finns som PDF: https://www.svenskakyrkan.se/filer/Ingegerdsleden_bok.pdf

Get here by public transport

Działania i udogodnienia

  • Kunszt Kunszt
  • Celowniki Celowniki
  • Kościół Kościół

Fakty

En trappa som till Sankte Erik bär

På den norra delen av Kungsholmens strandpromenad, i höjd med Bonniers konstmuseum på andra sidan Klara sjö, passerar vi en himmelshög trappa. Vid foten av den ligger en oval damm med en fontän. Den etthundra steg långa trappan flankeras på mitten av två torn. Där trappan tar slut möts vi av en tvärgående väg med namnet Grubbensringen, som går genom ett bostadsområde i en postmodernistisk arkitektur. Det hela är lite mystiskt och för tankarna till Tolkiens värld. Men för att se vad som finns på den andra sidan, måste vi ändå våga oss på att korsa ringen. Vi möts där inte av något ståtligt tempel, som vi kanske trott, utan av en lummig park med en gammal lindallé och ett litet kapell skymt under höga lönnar och kastanjer. Längre in i parken står en informationstavla där gåtan slutligen får sin lösning. I mitten på 1800-talet byggdes här en inrättning för fattiga, arbetslösa och orkeslösa så kallade försörjningshjon. Den fick i folkmun namnet Grubbens efter den tidigare markägaren. Hit flyttades det gamla sjukhuskapellet byggt 1912.

Mer information går att hitta på sidan 22 i boken om Ingegerdsleden. Du hittar den via länken nedan.

Kontakt

Adres

Pilgrimscentrum, Tyresö församling, Kyrkvägen 6, 135 60 Tyresö

Adres e-mail

Pilgrimscentrum

tyreso.pilgrimscentrum@svenskakyrkan.se

Pytania i Odpowiedzi

Zadaj pytanie innym użytkownikom Naturkartan.

Recenzja

Naturkartan

Naturkartan

Otwórz to w aplikacji