Rezerwat przyrody

Runns norra öar

Rezerwat przyrody

0 z 5 gwiazdek — (zobacz recenzje)

Akcje

Opis

Naturreservatet Runns norra öar består av Roxnäs udde och ett tiotal av öarna i vår vackra skärgårdssjö Runn. Mest framträdande är de tre största öarna Dejstolen, Hellmansö och Hjärtklack. Öarna inbjuder till bad och båtliv på sommaren. Man kan också besöka dem och gå på upptäcktsfärd eller plocka bär och svamp. Bryggor för angöring med båt finns på Hellmansö och Dejstolen. Lämpliga platser för strandhugg för kanotister och skridskoåkare finns framförallt utmed stränderna i söderläge. Att fiska är också populärt i Runn som bland annat är känd för sitt fina gäddfiske. Exempel på andra fiskarter som finns i Runn är abborre, mört, gers, braxen, sarv, ruda, benlöja, siklöja, lake, nors och öring.

Vintertid förvandlas reservatet och Runn till ett eldorado för olika vinteraktiviteter. När isen tillåter plogas en bana för skridskoåkning runt hela området. Den börjar och slutar vid Hälsinggårdsbryggorna och rundar som regel Dejstolen och passerar nära Roxnäs udde. Här finns grillplatser och en slogbod.

Skogen på öarna domineras nästan helt av tall förutom i de marker på Hellmansö som tidigare varit uppodlade. Där växer idag lövskog. Längs Dejstolens södra sida växer några riktiga gammeltallar. Det är skruvade, 350 till 400-åriga bjässar, med grova grenverk. Här häckar hackspettar, skogsduva, kaja och korp.

Działania i udogodnienia

  • Rezerwat przyrody Rezerwat przyrody

Wskazówki dojazdu

För att ta sig ut till öarna krävs egen båt eller kanot. Lämpliga ställen att utgå ifrån kan vara Hälsinggårdsbryggorna, Roxnäs udde eller båthamnen i Källviken. Där går att parkera både kortare och längre perioder. Gå iland får man göra överallt på öarna i reservatet utom vid privata tomter och bryggor.

Kontakt

Adres e-mail

Kontaktcenter Falu kommun

[email protected]

Pytania i Odpowiedzi

Zadaj pytanie innym użytkownikom Naturkartan.

Opinie