Fotos

 • Karlstad Inre hamn
  Karlstad Inre hamn
  Foto: Linn Malmén
 • Mariestad
  Mariestad
 • Sjötorp
  Sjötorp

Nordöstra etappen Karlstad – Mariestad 184 km

Den nordöstra etappen kännetecknas av historiska besöksmål, whiteguidekrogar och fina badstränder.

I norra änden av Vänern ligger Karlstad där Klarälven rinner ut i Vänern och skapar ett fint deltalandskap. Hit är det lätt att ta sig med tåg eller buss och passar därför bra som start eller slutpunkt. I slutänden på denna etapp hittar du Mariestad, en av Sveriges äldsta stadskärnor som också är möjlig att ta sig till med tåg och buss.

Halvvägs på etappen cyklar du runt Varnumsviken i Kristinehamn, där leden går i direkt anslutning till Vänern och där besöksmålen radar upp sig. Först ut är Österviks kapell, sedan kommer Kristinehamns konstmuseum med modern samtidskonst, och längst ut i det som i folkmun kallas ”skärgårn” passerar du Picassostatyn med fantastisk fin vy ut mot Vänerns horisont.

Vill du inte cykla hela denna etapp finns möjlighet att ta båtbussen mellan Karlstad och Kristinehamn, eller delar av den sträckan. På delar av etappen följer leden Göta kanal och går då på vägar som är helt bilfria.

Besöksmål som passeras utmed leden är bland annat: Sandgrund Lars Lerin, Värmlands Museum, Alsters herrgård, Kummelön naturreservat, Gustafsviks herrgård, Österviks kapell, Kristinehamns konstmuseum, Picassoskulpturen, Södra Råda kyrka, Laxtrappan i Gullspång, Sjötorps slussområde, Göta kanal, Norrqvarns hotell och upplevelseområde, Vadsbo museum och Mariestads äldsta stadsdelar.

Contact

Adres

Kontaktperson angående drift av leden: Simon Jonsson, simon.jonsson@vanern.org

För frågor om ledens sträckning, boenden, restauranger m.m. utmed leden kontakta Vänersborgs turistbyrå! 0521-13509

E-mailadres

Vänersborgs turistbyrå

+46 521 135 09

info@visittv.se

Naturkartan

Naturkartan

Open dit in de app