Centrum för konstnärer, hantverkare och formgivare

Fotos

 • Not Quite
  Not Quite
 • Not Quite Bistro
  Not Quite Bistro
 • Not Quite
  Not Quite
 • Not Quite
  Not Quite

NOT QUITE

Nej, du har förmodligen inte missat avfarten. Fortsätt en liten bit till längs de slingrande vägarna. Passera ytterligare några gårdar och spegelblanka sjöar så ser du snart skorstenen sträcka sig mot skyn, omringad av ett gytter av röda tegelbyggnader.

Fengersfors

I den lilla bruksorten Fengersfors i nordöstra Dalsland ligger Not Quite. Det där stället som egentligen inte passar in, men som samtidigt är så oerhört träffsäkert. Trots att industrins låga sedan länge har falnat på det gamla pappersbruket, finns här en brinnande kreativitet.

Det var hit en grupp nyutexaminerade konst-, design- och hantverksstudenter från dalsländska Stenebyskolan kom i början av 2000-talet. De ville arbeta, bo och leva på landet och åkte runt halva Västsverige i jakt efter en lämplig plats. När de kom till Fengersfors bruk sa det klick, och det som en gång i tiden var ett nedlagt bruk har nu blivit en plats som tagits i bruk.

Konsthallar, galleri, butik och bistro

Bruket har blossat upp och blivit ett centrum där konstnärer, hantverkare och formgivare kan nätverka och kreera. I verkstäderna ryker det från keramikugnar, ässjor och varma sågar. Här finns konsthallar, galleri, butik och i bistron serveras välsmakande mat gjord på lokala råvaror. Sedan starten 2002 har Not Quite vuxit fram, steg för steg, och blivit en uppstickare inom konstvärlden, men också en plats som emellanåt fylls av musikevent och andra happenings. Här finns också en fin bistro, stenugnsbageriet Brukets godaste och många fler verksamheter.

En person som direkt föll för Not Quites charmiga atmosfär är Frida Ramstedt, som driver en av Nordens största inredningsbloggar, Trendenser.se. Likt så många andra inspirerades hon av den unika miljön.

”Not Quite är ett givet besöksmål eller stopp längs vägen om man gillar design och konsthantverk, vill ta en lunch eller fika i en inspirerande miljö eller bara insupa atmosfären i de härliga byggnaderna och utställningarna” - Frida Ramstedt | Trendenser

Kulturcentrum, konstnärskollektiv eller bara en kreativ plats. Oavsett hur du väljer att benämna Not Quite så är det ett ställe som inte lämnar någon oberörd. Den råa, rustika och industriella fasaden kontrasterar den sprudlande skaparglädjen på ett fascinerande sätt och varje liten vrå av det gamla bruket är fyllt med kreativa konstverk. Det är sannerligen ett levande kulturmecka – mitt i det dalsländska landskapet.

Text: Johan Törnroth

Mer information

Notquite

Contact

E-mailadres

Kontakta Unionsleden

info@unionsleden.com

Naturkartan

Naturkartan

Open dit in de app