Fotos

Dagsturer - Cykling runt Vättern, 7 dagar

Cykla runt Vättern- 7 dagar

Huvudsträckning: ca 420 km runt sjön Vättern, Motala-Vadstena-Ödeshög-Gränna-Jönköping-Habo-Hjo-Forsvik- Askersund

Dag 1, Cykling – Motala-Omberg (ca 50 km)

Cyklingens huvudstad och starten för Vätternrundan tar dig söderut för första övernattningen på något av Ombergs Hotell och Vandrarhem. Sväng av för ett mysigt lunchstopp i den vackra medeltida staden Vadstena. Då är du rustad när du gör stigningen över Omberg (backarna här ingår i Tjejvättern och Halvvätterns rundor).

Här kan du välja sydvästra turen.

Rekommenderade boende är Borghamns Strand, Stocklycke Vandrarhem, Ombergs Turisthotell eller Ombergs golf Resort.

Dag 2, Cykling –Omberg – Ölmstad (ca 45 km)

Här finns många fina alternativ och grusvägar. Vill man cykla asfalt kan man följa Turistvägen ner mot Gränna för att sedan välja Vätterbrantsleden. Ett lunchstopp i kullerstensbelagda Gränna är ett rekommendera. Från Gränna finns flera alternativ för cykling. Bauergården i Bunn erbjuder extra service till cyklister och Motell Vätterleden erbjuder fin utsikt över Vättern.

Dag 3, Cykling – Ölmstad – Bankeryd (ca 45 km)

Här finns många fina alternativ på asfalt, stig och grusvägar. På grus från Gränna. Att cykla genom det vackra gamla landskapet på Vätterns östra branter är som balsam för både själ och ben. Den här rundan är själva definitionen av idyllisk, med massvis av röda stugor som kantar de böljande grusvägarna. En och annan utsikt bjuds det självklart också på, eller vad sägs om en flytande sjö och ”Smålands Toscana”?

Ett lunchstopp vid Vätterns strand i Jönköping rekommenderas innan stigningarna börjar på andra sidan. Genom Jönköping följer ni skyltning för Vättern runt leden.
Här finns flera fina boende som Mamma Carinas B&B och Tokeryds Herrgård.

Dag 4, Cykling –Bankeryd – Hjo (ca 60 km)

Efter en god natts vila har ni vacker cykling framför er genom Hökensås naturområde med fantastisk natur för både vandring, fiske och cykling. Ett bra lunchstopp är First Camp Hökensås. I Hjo finns flera boende alternativ som Röda Stallets B&B, Hotell Bellevue eller STF Villa Eira.

Dag 5, Cykling –Hjo – Tiveden (ca 60 km)

Här fortsätter ni genom Hökensås naturområde som sträcker sig via Mölltorp, Forsvik och upp genom hela Tiveden och Tivedens nationalpark innan den fortsätter upp mot Askersund. Lunchstoppa vid slussen i Forsvik och passa på att se Göta Kanals högsta och äldsta sluss. Stigmansgården och Ösjönäs är två centra som är vana att ta emot både cyklister och vandrare.

Dag 6, Cykling –Tiveden - Askersund (ca 40 km)

Vild natur och fina cykelvägar tar er genom hela Tiveden och Tivedens nationalpark innan den fortsätter upp mot Askersund. Här finns flera alternativ att välja mellan: Trevligaste till Tiveden, Snabbaste till Tiveden eller häftigaste till Tiveden.

Tips på logi är Norra Vättern Best Western eller Pensionat Sundsgården, orkar ni ännu lite längre så kan hotell Montagen i Åmmeberg vara ett alternativ.

Dag 7, Cykling –Askersund - Motala (ca 60 km)

Från Askersund över Åmmeberg och Zinkgruvan cyklar ni nu tillbaka mot målet och Motala. Här kan ni till exempel välja Norra långa turen.

Runt Vättern leden anlades 2000 och är markerad med blå skyltar i vägskäl, 75 % av vägarna är belagda och lågt trafikerade. Leden går runt sjön Vättern och passerar Askersund–Motala–Vadstena–Ödeshög–Gränna–Jönköping–Habo–Hjo–Forsvik. Världens största motionscykellopp Vätternrundan har bitvis samma sträckning som Runt Vätternleden. Vätternrundan äger rum i juni månad och är en del av En Svensk Klassiker. Svenska Cykelsällskapet har tagit fram ledens dragning och satt upp alla skyltar längs Runt Vätternleden. Den är markerad med blå skyltar men delar är också omarkerad så använd den digitala kartan. Just nu pågår en inventering och uppdatering av leden.

Contact

E-mailadres

Åse Wännerstam

ase.wannerstam@runtvattern.se

Naturkartan

Naturkartan

Open dit in de app