Fotos

 • Lyssna till sagor och sägner på Sagomuséet
  Lyssna till sagor och sägner på Sagomuséet
  Foto: Foto: Anna Gummesson
 • Stanna till över natten eller njut av de historiska omgivningarna vid Toftaholms herrgård
  Stanna till över natten eller njut av de historiska omgivningarna vid Toftaholms herrgård
  Foto: Foto: Toftaholm herrgård
 • Njut av maten på Gästgivaregården, besök Ljungby museum eller ta en paus vid sköna Ljungby gamla torg
  Njut av maten på Gästgivaregården, besök Ljungby museum eller ta en paus vid sköna Ljungby gamla torg
  Foto: Foto: Anna Gummesson
 • Gör ett fynd på Annas kuriosa eller någon av de andra butikerna längs vägen
  Gör ett fynd på Annas kuriosa eller någon av de andra butikerna längs vägen
 • Stanna till för en bit mat på Bolmen fisk, avnjut den utomhus vid Kronogården, en av de många historiska lämningar längs vägen
  Stanna till för en bit mat på Bolmen fisk, avnjut den utomhus vid Kronogården, en av de många historiska lämningar längs vägen
  Foto: Foto: Anna Gummesson
 • Upplev lugnet vid Slussens pilgrimsträdgård
  Upplev lugnet vid Slussens pilgrimsträdgård
  Foto: Foto: Anna Gummesson
 • Träffa djur längs vägen på Elinge älgpark, Fridtuna gård, Kastebergs gård eller Laganlands älgpark
  Träffa djur längs vägen på Elinge älgpark, Fridtuna gård, Kastebergs gård eller Laganlands älgpark

Kör längs Riksettan med bil eller MC

En njutbar resa längs en historisk väg genom ett levande landskap

Ta dig ut på en nostalgisk resa längs Riksettan, den gamla huvudvägen mellan Helsingborg och Stockholm. Idag är det en väg där man inte vill ha bråttom, en retroväg som erbjuder en njutbar resa genom ett levande landskap. Här kan du uppleva det riktiga Sverige och stanna till när du hittar något intressant. Här höjer man inte nämnvärt på ögonbrynen om man möter gamla bilar som enen Volvo Amazon, Ford Anglia eller en Alfa Romeo Giulia längs vägen.

Riksettan sträcker sig från Örkelljunga till Jönköping och erbjuder många vackra natursköna ställen längs vägen.

Med cykel eller till fots

Riksettan går på asfalterade vägar med hastigheter på upp till 90 km/h. Välj istället att cykla längs den tidigare banvallen mellan Värnamo och Hamneda på Lagadalsleden som i stort sett går parallellt med Riksettan. Vill du hellre vandra följer du Pilgrimsleden Nydalaleden som går mellan Nydala och Markaryd.

Tips längs vägen

Här kommer några tips på vad du kan upptäcka i Ljungby kommun längs denna historiska väg:

Stanna för en bit mat: Det gott om småländska smakupplevelser längs vägen. Vad sägs om fiskrökeriet Bolmen fisk, Gästgivaregården på Ljungby gamla torg, ostkaka på Sussies café eller gourmetmat på Toftaholms herrgård.

Lokal loppis eller småländsk inredning?: Nära Hamneda ligger pittoreska loppisen Annas kuriosa och i Lagan finns Slussens second-hand där du kan ta en paus i pilgrimsträdgården. I Lagan kan du fynda på Täckfabriken eller det nya På Solabergs inredning.

Sagor och sägner: Vid Ljungby gamla torg finns Sagomuséet, där du kan lyssna på berättelser och sägner som har berättats genom generationerna. Längs Riksettan finns flera sägenplatser att stanna till vid.

Känn historiens vingslag: Längs Riksettan hittar du allt från gravfält och runstenar till gamla kyrkor och slott. Stanna till och förundras över tiden som flytt.

Stanna över natten: Utmed Riksettan finns gott om ställplatser att övernatta vid, Kattugglans ställplats, Prästgården Berghem, Fridtuna gård , Lagans GK.

Historien om Riksettan

Riksettan, som en gång var en av Sveriges viktigaste vägar, har en rik historia som sträcker sig tillbaka till forntiden. Denna historiska väg, som löper längs ån Lagan i Ljungby, har varit en central farled och har spelat en avgörande roll i Ljungbys utveckling. Från stenåldern till idag har Ljungbyområdet varit bebott av människor, och längs Lagan har ett rikt kulturlandskap vuxit fram. I forntiden skapades de första stigarna i dalgången, vilket ledde till utvecklingen av Lagastigen, en av medeltidens mest betydelsefulla vägar i Sverige. Denna väg har sedan dess utvecklats och byggts ut genom århundradena. Via ån kom de första jägarna när inlandsisen drog sig tillbaka. På vägen längs ån marscherade trupper och här färdades både kungar och stråtrövare. Under 1600-talet blev vägen ännu viktigare när skjutshållning påbjöds och gästgiverier upprättades för att tillhandahålla kost och logi för resande

År 1945 fick vägen namnet Rikshuvudväg 1, "Riksettan” och hette så fram till 1962, då namnet ändrades till E4. Idag är Riksettan en väg som slingrar sig parallellt med E4 från Jönköping i Småland till Örkelljunga i norra Skåne.

Ta en tur på Riksettan

Vägen passerar vackra sjöar och ån Lagan under den cirka 20 mil långa färden. Det är en resa som inte bara berikar med kunskap om det förflutna utan också med vackra vyer och en känsla av att vara en del av historien. Du passerar trevliga kaféer, fornlämningar och mysiga hotell. När helst du har lust kan du avbryta färden på Riksettan och istället färdas betydligt snabbare (om än lite tråkigare) på motorväg E4.

Så sätt dig i bilen, ta det lugnt och njut av resan längs Riksettan. Det är inte destinationen som är målet, utan resan.

Contact

E-mailadres

+46 372 78 92 20

turistbyran@ljungby.se

Naturkartan

Naturkartan

Open dit in de app