Vandra i Torsby och Hagfors

Fotos

 • Stig upp för en kulle med björkar och en byggnad i bakgrunden
  Finngården Ritamäki med 7-torpsleden
  Foto: Lena Henriksson
 • Kvinnor vid ett timmerbord med vattenfall i bakgrunden
  Fika vid Brattfallet vid Halgåleden
 • Tjärn på en myr
  Baggtjärn vid Råkullsrundan
 • Vattenfall
  Brattfallet vid Halgåleden

Natursköna norra Värmland har mycket att erbjuda för dig som gillar att vandra. Här finns allt från dramatiska Brattfallet, som är ett vattenfall som går rakt ner i en djup ravin – till Hovfjällets alla stigar samt lugna Siristigen vid Frykens strand. Följ med på ett potpurri av vandringsleder i vackra omgivningar.

Varför inte börja med att sikta högt? Hovfjället, som ligger cirka 2,5 mil norr om Torsby, är inte bara till för att upptäckas vintertid. Såväl vår som sommar och höst, är detta naturreservat i norra Värmland ett populärt besöksmål för vandrare. Här finns flera olika leder att ta del av.

Vill du ta det lilla lugna samtidigt som du får njuta av härliga vyer, är Torprundan att rekommendera. Mager tallskog, stora myrar och myllrande granskog, för att inte tala om utsikten från Hovfjällets topp – är bara några av inslagen på denna nästan fyra kilometer långa runda. Vill du däremot låta benen få jobba lite mer, finns exempelvis Råkullsrundan, som också den passerar fjällets topp. Njut av omväxlande marker och flera rastplatser på denna bitvis branta led, som uppmäter åtta kilometer.

Efter en dag på fjället smakar mat som allra bäst. Sahlströmsgården, som ligger strax norr om Torsby, erbjuder både hotell och en välbesökt restaurang. Hela anläggningen ligger belägen vid Sirsjön, där den drygt nio kilometer långa Siristigen har sitt slut. Denna led går längs småbåtshamnen i Torsby och bjuder således på en fin kontrast till Hovfjällets natur.

Vill du istället bo mer i anslutning till Hovfjället, är bed and breakfast-hotellet The Lodge, att rekommendera. Koppla av och ladda batterierna – eller varför inte ta chansen att paddla kajak, kanot eller cykla. Här finns spännande utomhusaktiviteter att testa på. Även Vildmark i Värmland, som ligger i östra Torsby, erbjuder aktiviteter utöver det vanliga. Här går det att bygga en egen flotte att åka med längs Klarälven med. Ett riktigt hett tips för den som vill ha en utmaning. Utöver timmerflotte, erbjuder Vildmark i Värmland en camping vid älvens kant samt möjligheten att paddla kanot, åka på bäversafari och så vidare.

Vill du känna historiens vingslag och vandra på gamla flyktrutter från Norge? Då ska du bege dig till 7-torpsleden i Lekvattnet. Leden har sin början rakt västerut ut från Torsby, precis vid gränsen till Norge. Vandra nästan åtta kilometer på en led med gamla anor – men glöm inte matsäcken.

Att tipsa om vandringsleder i Torsby och Hagfors utan att nämna Brattfallet, är oförlåtligt. Det tio meter höga vattenfallet som störtar rakt ner i en ravin, är väl värt ett besök. Den 6,8 kilometer ganska krävande Halgåleden Tiomilaskogen, som det heter – bjuder på en uppvisning av hur naturens krafter har påverkat landskapet sedan istiden. Observera att denna slinga betecknas som svår med sina 122 meters höjdskillnad. Halgåledens strövslinga är ett bra alternativ till den tuffare leden och lämpar sig även till barn. Efter en dag i Brattfallet, kan det vara skönt att inte åka alltför långt för att vila upp sig. Endast tolv kilometer söder om lederna, ligger den lilla orten Ekshärad. Här finns exempelvis Ekesbergets stugby eller Byns camping.

Andra tips lite mer söderut är Björnbyn norr om Råda, Mon Bed & Breakfast i Sunnemo mellan Hagfors, Munkfors och Filipstad, Råda Hotel, Rådastrands camping eller Värmlandsgården.

Ta chansen att uppleva vandringslederna kring Torsby och Hagfors – och se fram emot fina vandringsminnen.

Categorieën

 • Hiking Hiking
 • Wandelvriendelijk Wandelvriendelijk

Contact

E-mailadres

Kontakta VisitVärmland

info@visitvarmland.com

Naturkartan

Naturkartan

Open dit in de app