Lund är näst bästa friluftskommun i landet

Kuvat

  • Höjeådalen är Lunds nyaste naturreservat.
    Höjeådalen är Lunds nyaste naturreservat.

De senaste åren har Lunds kommun satsat extra mycket på friluftslivet, inte minst under pandemin när efterfrågan ökade. Nu står det klart att Lund är bästa friluftskommun i Skåne och näst bäst i Sverige, enligt en nyligen genomförd undersökning av Naturvårdsverket.

Det är väldigt roligt att vårt arbete har gett resultat och att Lunds kommun toppar listan för Skåne, men den nationella placeringen väger särskilt tungt eftersom tillgången till natur är låg i Skåne jämfört med övriga Sverige, säger Magnus Eckeskog, enhetschef för natur och friluftsliv i Lunds kommun.

Lunds kommun har satsat mycket på friluftsliv de senaste åren, inte minst under pandemin när efterfrågan ökade kraftigt. En friluftsstrategi har antagits för att kunna arbeta mer strategiskt och det har gjorts satsningar i flera friluftsområden med hjälp av extra finansiering. Naturum Skrylle har ökat sitt utbud av programlagda aktiviteter, information om friluftslivet inom kommunen har gjorts mer tillgängligt via naturkartan.se och det har gjorts förstärkningar på personalområdet.

Vi arbetar hårt med att arrangera rätt aktiviteter på rätt plats med tanke på det höga besökstrycket i Lunds friluftsområden. Hit kommer besökare från hela sydvästra Skåne och även Danmark, säger Magnus Eckeskog.

Vad krävs för att nå första platsen och bli bäst i Sverige?

Vi låg 0,25 poäng från vinnaren Trollhättan, så det är lite svårt att svara på! Förhoppningsvis kan vi nå förstaplatsen om vi bara fortsätter som vi gör, och ser till att fortsätta göra förbättringar med hög standard.

Om Sveriges Friluftskommun

Undersökningen om Sveriges friluftskommun har genomförts för trettonde gången. I år kom Lunds kommun på en delad andraplats tillsammans med Örnsköldsviks kommun, strax efter Trollhättans Stad som i år vann priset Sveriges friluftskommun. Lund är bästa kommun i Skåne län.

Priset Sveriges friluftskommun delas ut av Naturvårdsverket, Svenskt Friluftsliv och Sveriges Fritids- och kulturchefers förening. Utmärkelserna utgår från en undersökning bland kommunerna. Frågorna omfattar tre områden: kommunens planer för friluftsliv, information och samarbete, samt aktiviteter och insatser. Årets enkät besvarades av 212 kommuner. Trollhättan fick 33,5 poäng av 34 möjliga, tätt följd av Lunds och Örnsköldsviks kommuner som båda fick 33,25 poäng och delar andraplatsen.

Läs mer om Naturvårdsverkets undersökning>>>

Läs mer om Lunds naturområden och parker>>>

Ota yhteyttä

Osoite

Besöksadress: Brotorget 1, 221 00 Lund. Telefonnummer: 046-359 50 00.

Sähköpostiosoite

Medborgarcenter Lunds kommun

+46 46 359 50 00

lunds.kommun@lund.se

Naturkartan

Naturkartan

Avaa tämä sovelluksessa