Kuvat

 • Osbecks bokskogar, hälleforsen
  Osbecks bokskogar, hälleforsen
 • Utsiktsplats Osbecks bokskogar
  Utsiktsplats Osbecks bokskogar
 • Bronsåldersgraven Lugnarohögen
  Bronsåldersgraven Lugnarohögen
 • Osbecks bokskogar
  Osbecks bokskogar

Tillbaka till bronsåldern i Hasslöv

Hasslöv heter byn som ligger nedanför Hallandsåsens norra slutning. Här kan du vandra uppe i populära Osbecks bokskogar där du kan skåda Laholm flera mil från Hallandsåsens höga höjd. Osbecks bokskogar erbjuder fina grillplatser och sittbänkar, varför inte ta en paus och grilla lite efter din vandring? I skogen hittar du inte bara olika vandringsleder. Du hittar också även sällsynta mossor och olika fornlämningar.

Här verkade blomsterkungen Linnés lärjunge Pehr Osbeck som präst under andra halvan av 1700-talet. Han hade den storslagna ambitionen att lära sig så mycket som möjligt om teologi, naturalhistoria och medicin.

Tack vare att Osbeck flitigt skrev ner allehanda upptäckter och iakttagelser vet vi idag mycket om hur naturen och bygden kring Hasslöv såg ut under denna tid. Från sitt hem i Hasslövs prästgård kunde Osbeck blicka ut över Hallandsåsens sluttning och den omgivande slättbygden. Han såg ett landskap mycket olikt dagens. Ängarna och åkrarna nere på slätten var betydligt mer trädrika med hassel, björk och knotiga gammelekar. Åsens bokskogar var ljusare och präglade av tamboskapens bete. En chans att jämföra Osbecks observationer med dagens förhållanden ges om du går den så kallade Osbecksrundan, en informativ tur från bronsåldersgraven Lugnarohögen öster om Hasslöv upp på åsen till Brantekälla och tillbaka.

Nere i byn Hasslöv finner du Lugnarohögen som är en gravhög från yngre bronsåldern (cirka 800–600 f.Kr) som blev en smärre sensation när den grävdes fram 1926. Graven visade sig innehålla en stensättning i form av ett skepp, vilket var den första i sitt slag i Sverige. Ett snabbt beslut togs att bevara denna upptäckt för eftervärlden; en kupol gjöts över skeppet och från den intilliggande stugan byggdes en underjordisk gång som man än idag kan besöka.

Mycket mer kan sägas om Hasslöv och det underbara området runt Hallandsåsen, vårt bästa tips är att åka dit och utforska så mycket du kan!

Ota yhteyttä

Osoite

0430-15000

Sähköpostiosoite

Medborgarservice

medborgarservice@laholm.se

Naturkartan

Naturkartan

Avaa tämä sovelluksessa