Kuvat

 • Pumptrack Skärgårdsparken
  Pumptrack Skärgårdsparken
  Kuva: Lina Jakobsson
 • Lekpark i Rosenträdgården
  Lekpark i Rosenträdgården
  Kuva: Kalmar Kommun
 • Snurrom bikepark
  Teknikbana Snurrom bikepark
  Kuva: Jan Magnusson
 • Betongparken Norrlidens aktivitetspark
  Betongparken Norrlidens aktivitetspark
  Kuva: Olivia Idh
 • Kanaberg
  Klättra bland klippor och grottor i Kanaberg
  Kuva: Kalmar Kommun
 • Kanaberg
  Klättra bland klippor och grottor i Kanaberg
  Kuva: Kalmar Kommun
 • Skälby 4H - Lekpark
  Skälby 4H - Lekpark
  Kuva: Kalmar Kommun
 • Skälby 4H - Lekpark
  Skälby 4H - Lekpark
  Kuva: Kalmar Kommun
 • Skälby 4H - Lekpark
  Skälby 4H - Lekpark
  Kuva: Kalmar Kommun
 • Lekkonstverk - Tre kronor av Ruben Wätte. Skälby Kungsgård
  Lekkonstverk - Tre kronor av Ruben Wätte. Skälby Kungsgård
  Kuva: Kalmar Kommun
 • Lekkonstverk - Tre kronor av Ruben Wätte. Skälby Kungsgård
  Lekkonstverk - Tre kronor av Ruben Wätte. Skälby Kungsgård
  Kuva: Kalmar Kommun
 • Skälby Kungsgård. Poesilabyrint med ord på stenar. Konstverk av Magnus Lönn och Carina Bodelson Lönn
  Skälby Kungsgård. Poesilabyrint med ord på stenar. Konstverk av Magnus Lönn och Carina Bodelson Lönn
 • Skälby 4H-gård
  Skälby 4H-gård
  Kuva: Kalmar Kommun
 • Skälby 4H-gård
  Skälby 4H-gård
  Kuva: Kalmar Kommun
 • Beachvolley - Långvikens badplats
  Beachvolley - Långvikens badplats
  Kuva: Kalmar Kommun
 • Hopptorn - Långvikens badplats
  Hopptorn - Långvikens badplats
  Kuva: Kalmar Kommun
 • Paddling
  Paddling
  Kuva: Kalmar Kommun
 • Paddling
  Paddling
  Kuva: Kalmar Kommun

Familjeutflykt - äventyr för både stora och små

Här har vi samlat några platser och utflyktsmål speciellt riktade till barnfamiljer. Aktiviteter för olika åldrar och intressen där svårighetsgrad och tillgänglighet skiljer sig åt.

Gemensamt är att de alla är utomhus och dessutom gratis!

Bland klippblock och grottor

Mellan Söderåkra och Påryd ligger Kanaberg med sina jättelika stenblock, djupa grottor och långa gångar, samlade sedan istiden. Grottorna har en gång i tiden tjänat som tillhåll och skattgömma för stigmän och skogstjuvar och det sägs att troll och andra väsen också håller till här. Ett spännande utflyktsmål för barnfamiljer där det är fritt fram att klättra, krypa och upptäcka! Glöm inte ficklampa och oömma kläder.

Fart och fläkt

Snurrom Bike park ligger mellan Snurrom och Värsnäs norr om golfbanan. Den består av slingrande skogsstigar samt en mer anlagd teknikbana. Här finns även grillplats och möjlighet att sitta ned och ta en fika.

Norrlidens lek- och aktivitetspark med Kalmar betongpark en mångsidig mötesplats för barn, ungdomar och vuxna. Skateparken är med sina 1500 m2 Smålands största och till för alla, från nybörjare till proffs. Här du kan åka skateboard, inlines, kickbike och BMX. I lekparkerna på vardera sida om betongparken finns lekredskap av varierad svårighetsgrad som bjuder in till både fysisk aktivitet och stimulans av sinnen, till exempel Kalmars längsta rutschkana i ett slutet rör. Här finns möjligheter att umgås utomhus under tak i en stor pergola med sittplatser och grillar. I parken finns växter med ätbara frukter och bär såsom valnöt, äpple, mullbär, smultron, vinbär och kryddväxter.

Även Skärgårdsparkens bikepark bjuder på cykling av olika slag. Dirt bike-banan är en terrängbana på ojämn mark med ett tiotal backar, hopp och hinder av olika storlek och svårighetsgrad att ta sig över på det sätt man själva behärskar och vågar. I den asfalterade pumptrack-banan pumpar man sig fram genom kurvor och över kullar på MTB, BMX, kickbike, inlines eller skateboard. Med rätt timing, balans och kraft kan en pumptrack vara bland det roligaste du kan göra på hjul. En perfekt familjeutflykt som passar alla åldrar. Från parkeringen vid Naturens hus har två MTB slingor av olika längd sin start och målpunkt.

Djur och natur

Skälby Kungsgård med anor från 1500-talet ligger i Kalmars absoluta mittpunkt. Området är idag Kalmars mest besökta samlingspunkt och rekreationsområde. I de vackra omgivningarna finns en stor lekplats, gårdscafé, boulbana, fotbollsplan, frisbeegolfbana, utegym och mycket mer. 4H-gården är ett givet besöksmål för djurälskaren som bland annat kan hälsa på hönor och grisar, klappa på kaniner och getter eller prova på ponnyridning.

Rosenträdgårdens lekplats är en mysig plats för barn och familjer. Den ligger vackert mitt i Kalmars rosenträdgård, omgiven av blommande rosor och perennplanteringar. Här finns en variation av lekredskap inspirerade av naturen för barn i alla åldrar, flera av dem tillgänglighetsanpassade.

Skärgårdsparken är ett friluftsområde med en varierad natur och natursköna stigar längs kusten, genom skog och hagmark samt ett par höjder med vacker utsikt över skärgården, där det vintertid går att åka pulka. Här finns naturlek i form av balanslek, pilkojor med mera. Området är också en plats för biologisk mångfald med möjlighet att studera växter, fåglar, djur och insekter i deras naturliga miljö. Det finns ett flertal grillplatser och paviljonger för medhavd matsäck. Skärgårdsparken är utformad för att vara tillgänglig för alla.

Som fisken i vattnet

Strax söder om stadskärnan ligger Långvikens badplats. Långst ut på badplatsen finns ett hopptorn där du kan välja att hoppa från 5 meter, 7,5 meter eller 10 meter. I anslutning till stranden finns beachvolleyplan, basketplan, utomhusgym, klättervägg och annat kul för den som vill göra något annat mellan doppen. Toalett, ombytesbås och dusch samt ett flertal grillplatser finns också.

Ta med familjen och ge er ut på ett äventyr på vattnet! Paddling är en avkopplande och hälsosam aktivitet som passar alla åldrar. Att komma naturen riktigt nära och uppleva Kalmar och dess omgivningar från vattnet är både roligt och spännande. Kanske kan ni stanna till vid en strandkant för ett dopp och en picknick. Vill ni följa en led är paddelleden mellan Svinö och Stensö ett exempel. Gamla vattentornet, Västerport och Kalmar Slott är några av de platser ni passerar när ni glider fram längs stadens kanaler.Visste du att?

"Fritidsbanken" finns det mesta inom sport- och friluftsutrustning att låna gratis i upp till 14 dagar. Alltifrån skridskor, bollar och spel till tält, stormkök och kanoter.

Kategoriat

 • Aktivitetspark Aktivitetspark
 • Lekplats Lekplats
 • Sport & Fritid Sport & Fritid
 • Att göra Att göra
 • Paddling Paddling
 • Badplats Badplats
 • Barnäventyr Barnäventyr

Ota yhteyttä

Sähköpostiosoite

Eva-Lena Larsdotter

eva-lena.larsdotter@kalmar.se

Naturkartan

Naturkartan

Avaa tämä sovelluksessa