Cykla Vänerleden med barnen – Kristinehamn

Zdjęcia

  • Cykla med barnen i Kristinehamn
    Cykla med barnen i Kristinehamn
    Zdjęcie: John Persson
  • Zdjęcie: Christina Skan

Visst kan även barnen hänga med och cykla Vänerleden. Ta en dagstur i lugnt tempo och stanna till vid familjevänliga besöksmål där det finns skojiga saker att göra. En bra sträcka för yngre cyklister är genom Kristinehamn.

Cirka 5 km norr om Kristinehamns centrum ligger den omtyckta Stadsbondgården vid Östervik. Här kan barnen klappa djur som grisar och getter, titta på kaniner och alpackor, rida på ponnys och hoppa ner i höet från höskullen. Bondgården är alltid öppen och kostnadsfri att besöka. Vill ni fika finns ett litet café (se öppettider) och det går utmärkt att ha med egen matsäck och använda grillplatsen.

Från stadsbondgården är det bara 3 km till Kristinehamns konstmuseum. Där hittar ni Konstasken som är en skaparverkstad dit alla är välkomna att pyssla, måla och göra egna konstverk att ta med hem. Ett tips är att låna konstväskan utanför verkstaden. I den finns roliga saker som gör att barnen kan utforska den aktuella konstutställningen på ett spännande sätt.

Fortsätt sen att cykla söderut längs med vattnet och vik av till Kristinehamns Arena. Här kan alla små hoppa loss i det uppblåsbara leklandet Lek & Luft som är öppet under skolloven. Intill ligger badhuset Sannabadet och i cafeterian är det ofta pannkaksbuffé samtidigt som leklandet är öppet.

Och ett besök i Kristinehamn är förstås inte komplett utan att ha besökt Picassoskulpturen på Strandudden. Den ligger ungefär 6 km söder om centrum och cykelturen går längs Vålösundsvägen med utsikt över vattnet. På vägen ligger Kristinehamns herrgårdscamping med äventyrsminigolf, lekplatser och möjlighet att hyra kanoter och roddbåtar.

Ungefär 3 km söder om herrgårdscampingen står den blåa kranen Kapurja – ett välkänt riktmärke. Här finns en Kayakomat med obemannad uthyrning av SUP-brädor och kajaker. Paddel, kapell och flytväst ingår alltid och på plats finns förslag på paddelturer oavsett vind och väder.

Vid Kapurja ligger Skärgårdslekplatsen med en lekbåt för barnen och här börjar också det digitala spelet ”Quest Piratäventyr”. Det är ett skojigt uppdrag där skärgården utforskas genom piraternas värld i jakten på att ta tillbaka det stulna piratskeppet.

Börjar det bli dags för ett bad? Då har ni två riktigt fina badplatser längs sträckan. Den ena är Skymningen som ligger nära campingen och den andra är långgrunda Jutviken som ligger bortanför Strandudden. Mellan dessa kan ni stanna till för att njuta av mumsig glass, räkmackor, skärgårdsmeny, våfflor och kaffe. Det finns flera olika restauranger och caféer att välja bland där två har öppet året runt och resterande är verksamma under sommaren.

Och vill ni parkera cyklarna en stund för lite frisk sjöluft och skärgårdsbesök är det bara att svänga in till Vålösundsbryggan. Härifrån går det sommartid båtturer ut till öar med långgrunda sandstränder, vandringsleder och fina platser med utsikt mot Väner-horisonten. Trevlig cykeltur!

Fler tips och inspiration
Här kan du läsa mer om att cykla i Kristinehamn

Tips på utflyktsmål och besöksguide

Kontakt

Adres

Kontaktperson angående drift av leden: Simon Jonsson, simon.jonsson@vanern.org

För frågor om ledens sträckning, boenden, restauranger m.m. utmed leden kontakta Vänersborgs turistbyrå! 0521-13509

Adres e-mail

Visit Åmål Turistbyrå

+46 532 170 98

turism@amal.se

Naturkartan

Naturkartan

Otwórz to w aplikacji