Outdoor cooking

Zdjęcia

 • Viltskav
  Viltskav

”Det är en himla fin vårdag idag. Ska vi laga mat ute? -Ja! Ska vi grilla korv eller? -Ja... eller ska vi ta med mackor och termos med kaffe?”

Låter det bekant? Du är inte ensam... vill du få inspiration kring vad man kan göra istället? Läs vidare, så ska jag dela några grymma utomhusrecept och inspirationsbilder, som förhoppningsvis får dig att höja ribban nästa gång du lagar mat över en eld, ute i det fria. Fler och fler människor hittar ut i naturen. Jättekul, tycker jag som jobbar med friluftsliv och utomhusaktiviteter.

Att verkligen laga mat ute är dock en aktivitet som många glömmer bort. Jag försöker få andra uteintresserade människor att återupptäcka denna härliga aktivitet, både genom mina matlagningskurser över öppen eld men också genom mina uppskattade After Work med 3-rätters över öppen eld.

Att laga mat utomhus kan vara hur komplicerat som helst, eller hur enkelt som helst. Ett mångsidigt redskap som du kanske har sett är en stekhäll, en muurikka, som man placerar över elden. På denna kan man steka allt möjligt. Beroende på hur du placerar stekhällen över elden, kan du t.ex. få en stekzon och en varmhållningszon. Ett annat av mina favoritredskap är en dutch oven . Egentligen är det en stor gjutjärnskittel, men med en viktig detalj - botten och locket är helt platt! Detta gör att man kan ställa grytan i glöden och sedan lägga glödande kol ovanpå locket. Detta gör att du får över- och undervärme! I praktiken får du alltså en ugn. Fiffigt va? Här i kan du baka bröd, kanelbullar, pizza, lasagne, grytor och soppor. Ett verkligen mångsidigt redskap. Så, istället för att tänka “vilka recept kan man laga över en eld?” Försök tänka “vilka recept kan jag laga i en ugn, en gryta eller en stekpanna hemma”.

Som ett kul, och gott, komplement till att tillaga mat över eld och glöd, kan man faktiskt laga mat direkt i glöden. Några av mina favoriter är chokladmuffins och äggröra. Dessa kan man nämligen tillaga i en apelsin eller i en potatis! Nu är våren här och det vill iallafall jag ta till vara på. Jag tycker det är en av de trevligaste stunderna på året! Solen börjar kännas varm, träden börjar se levande ut och man känner att årstiderna skiftar. Just en sådan härlig vårdag, åkte jag och en vän ut till Älmtasjöns vindskydd för att njuta av en dag i solen och laga riktigt god mat!

Älmtasjön ligger nordost om Karlskrona, utanför Kättilsmåla. Här passerar Blekingeleden , som sträcker sig genom hela Blekinge, från väst till öst, och längs leden finns många iordningställda vindskydd med eldstad och ved. Älmtasjön är en sådan plats med ett fint vindskydd uppe på en höjd med utsikt över den lilla sjön. Vi plockade iordning vår utrustning och matkassar och tände en eld. Medan elden brinner ner till en glödbädd njuter vi av en kopp kaffe samtidigt som vi förbereder vår mat. Det är härligt att bara varva ner och inte skynda. Det är något tillfredsställande med att bara låta saker och ting ta den tid det tar. Till förrätt blir det äggröra som vi tillagar i en potatis. Huvudrätten blir en viltskavsgryta med tärnad, stekt potatis. Till efterrätt lagar vi två sorters chokladmuffins. Allt förbereder vi och lagar på plats. Det enda vi gjorde lite enklare för oss, var att ta med färdigblandad muffinssmet i en plastflaska. Man måste väl inte komplicera saker i onödan?

När man lagar flera rätter över eld är det härligt att det drar ut lite på tiden. Efter ett stort lass med mat, diskar vi av det värsta på plats. Resten tar vi när vi kommer hem. Vi har fortfarande lite kaffe kvar i termosen. Vad jobbigt, jag tror vi slänger ett extra vedträ på elden och njuter en stund till...

Andreas äggröra

Så här gör du!

 • Skär av toppen på en stor potatis. Spara locket
 • Gröp ur potatisen, spara minst 0,5 cm tjocka väggar (spara potatisen du gröper ur och använd till huvudrätten!)
 • Häll i salt, peppar, färsk chili, baconbitar, riven ost
 • Blanda runt med en gaffel och sätt på locket, placera i glöden
 • Klart efter några minuter (beroende på hur varm elden är och vilken konsistens du vill ha på dina ägg)
 • Ta av locket, sprinkla på lite finhackad gräslök
 • Klart att servera!

Andreas chokladmuffins

Så här gör du!

 1. Skär av toppen på en apelsin och gröp ur apelsinen(spara apelsinköttet och ät till din färdiga muffins!)
 2. Häll i din muffinssmet
 3. Sätt på locket och placera i glöden
 4. Klart efter några minuter och bara att servera

En riktigt god varmrätt att tillaga på en stekhäll är viltskavsgryta. I Blekinge har vi flera producenter av viltkött, så du vet att du alltid kan få närproducerat och ekologiskt kött!

Andreas Viltskavsgryta 4 port

Du behöver:

 • ekologiskt viltskav 250g
 • trattkantareller
 • 1 gul lök
 • 5dl grädde
 • buljongtärning eller fond
 • dijonsenap 1 msk
 • olja eller smör att steka i
 • salt, peppar, timjan, torkade enbär
 • lingonsylt
 • potatis
 • haricots verts

Så här gör du!

Tärna och stek potatisen (placera på varmhållningsdelen av stekhällen när den är klar). Stek löken, svampen och köttet. Tillsätt grädde, kryddor, buljong/fond, dijonsenap. Rör ihop alla ingredienser i stekhällen och tillsätt haricots verts. Smaka av och servera med lingonsylt.

Jag hoppas att du med dessa bilder och text hittat ny inspiration att gå ut i vår härliga natur för att laga en god måltid! ARK56 är fyllt av spännande platser som bara väntar på att upptäckas. Ta gärna en bild nästa gång du är ute, tagga den med #naturebyandreas och berätta vad du lagat. Ska bli spännande att se vilka recept just du provar, uppfinner eller tar med dig ut!

Hälsar Andreas Mattisson / Nature By Andreas

Kontakt

Adres

Blekinge Arkipelag Kurpromenaden 4 372 36 Ronneby

Adres e-mail

Team ARK56

team@ark56.se

ARK56

ARK56

Otwórz to w aplikacji