Örn-koll under sportlovsveckan

Bilder

  • Brun örnfågel med gul öppen näbb och vit kilformad stjärt breder ut vingarna mot blå himmel.
    Foto: Markus Rehnberg

I år genomför vi en temavecka med fokus på havsörn i våra olika kanaler under vecka 9. Vi kommer till exempel att tipsa om flera platser där det är lite större chans att få se en havsörn.

Under flera år har Länsstyrelsen bjudit in allmänheten till en örnskådningsdag på Ängsö. Ifjol kunde inte evenemanget genomföras då det inte fanns is på Mälaren. Nu finns isen men pandemin och omständigheterna kring den gör att vi inte heller i år bjuder in till en gemensam örnskådningsdag. Istället genomför vi en örnvecka med information om havsörn på Facebook och i Naturkartan.

-Vi såg i somras att de hemesteraktiviteter vi tipsade om då var uppskattade. Därför tänkte vi att det kunde vara trevligt att göra någonting liknade under sportlovsveckan. Örnskådningsdagen på Ängsö är ett av de mest uppskattade evenemangen vi brukar genomföra så vi hoppas att vår örn-fokus den här veckan kan ersätta den i år. Det är dessutom en trevlig friluftsaktivitet att titta efter havsörnar, säger Ulrika Mogren, kommunikatör på Länsstyrelsen.

Det brukar alltså vara på Ängsö och i naturreservatet där som örnskådningsdagen genomförs, men du kan se havsörnar runt både Mälaren och Hjälmaren. Tipsen kommer ha fokus på olika naturreservat även om örnarna givetvis går att skåda på andra håll.

-I och med att vi berättar om flera platser där du med lite tur kan få se havsörn så hoppas vi också att risken för trängsel minskar. Och om du inte är van att skåda fåglar kan du ladda ner en beskrivning med bilder på havsörn, säger Ulrika Mogren.

Kategorier

  • Att göra Att göra

Kontakt

Adress

Kontakta mig om du har frågor om Naturkartan Västmanland.

E-postadress

Ulrika Mogren

[email protected]