Vandring

Köpmanholmen - Sandlågan, Höga Kusten-leden etapp 11

Vandring

0 av 5 stjärnor — (se recensioner)

Information om leden

  • Längd 12.7 km
  • Svårighetsgrad Röd - krävande

Åtgärder

Beskrivning

Här blandas vackra vyer med badmöjligheter i såval tjärn som långgrund sandstrand.

Etappen går efter vältrampad stig genom Balesuddens Naturreservat, som bjuder på kuperad terräng, omväxlande från mörka granskogar till öppnare bergsplatåer på mer än 150 meter över havet.

Vid Köpmanholmens båthamn i början av etappen finns en övernattningsstuga med grillplats, toalett och dusch. Här finns också möjlighet att slå upp ett tält och övernatta. Dricksvatten finns att tillgå i båthamnen. Cirka 1 kilometer från båthamnen ligger Köpmanholmens havsbad, med vindskydd, grillplats, bänkar och bord. Intill den fina sandstranden finns även ett vindskydd ritat och uppbyggt av arkitektstudenter från hela Skandinavien genom projektet Arknat, en arkitekturfestival där arkitektstuderanden gör vindskydd som alla ska kunna ta del av. Fortsätter man vägen österut kommer man till Hålviken. Vid slutet av vägen finns en parkeringsplats, med informationstavla, bänkar och bord samt ett torrdass. Här fortsätter leden in i Balesuddens naturreservat. Cirka 300 meter från parkeringen finns ett vindskydd med utsikt mot Köpmanholmen.

Balesudden är ett relativt stort reservat på 923 hektar, som bildades 1985. Sex kilometer av leden går genom reservatet. Naturen kan närmast liknas vid Skuleskogen; kuperad terräng, omväxlande från mörka granskogar till öppnare bergsplatåer på mer än 150 meter över havet. Inne i reservatet finns en avstickare från leden på två kilometer som tar en till utsiktsplatsen på Balesberget. Därifrån kan man se stora delar av Höga Kustens skärgård, från Skagsudde i norr till Ulvöarna i söder.

På vägen till Balesberget passeras Balestjärnen. Denna tjärn är märklig på flera vis, inte minst genom sitt läge och extremt klara vatten. Den ligger i en gryta omgiven av sura bergarter, Nordingrågranit, men vattnet är ändå i det närmaste basiskt. Förklaringen ligger troligen i omgivande pH-höjande skalgrus, det vill säga fossila musselskalbankar. Det går att bada i tjärnen och råkar du bära med dig en kamera som har vattentåligt skydd kan du ta läckra undervattensbilder då allting syns väldigt klart under ytan.

I direkt anslutning till leden, cirka 500 meter väster om Sör-Balesviken, finns vackra grottbildningar och jättegrytor, en gång i tiden utformade av havets vågor. Vid Sör-Balesviken finns en grillplats och torrtoalett. Här finns även tältplatser.

Från Sör-Balesviken går leden vidare till Bodviken, där det finns en övernattningsstuga utrustad med åtta britsar, bord och stolar samt en kamin och torrdass. Tältmöjligheter finns. Dricksvatten kan tas ur bäcken som rinner ut i viken.

Leden går därefter vidare cirka en kilometer till etappmålet, Sandlågan, med en fin långgrund strand där du kan passa på att bada. Då stranden är grund lämpar den sig främst för mindre båtar och havskajaker. Förtöjning sker mot stranden. Cirka 500 meter söder om parkeringen, som rymmer fem-sex bilar, finns ett vindskydd med grillplats, bänkbord och torrtoalett. Vid parkeringen finns en informationstavla.

Aktiviteter och faciliteter

  • Vandring Vandring

Parkering

Närmsta parkering är vid kajen i Kläppa (betalparkering) eller vid Hålviken.

Kommunikationer

Hållplats Köpmanholmen C. Aktuella busstidtabeller hittar du på www.dintur.se.

Vägbeskrivning

Etappstarten är i centrala Köpmanholmen. Startpunkt: 63.173889, 18.570583.

Nedladdningar

Frågor och svar

Ställ en fråga till andra Naturkartan-användare eller till ansvarig förvaltare.

Recensioner