Naturreservat

Ornö: Sundbymaren

Naturreservat

0 av 5 stjärnor — (se recensioner)

Åtgärder

Beskrivning

Området runt Sundbymaren och godset Sundby på södra Ornö är en av skärgårdens vackraste platser. De rödmålade träbyggnaderna vilar i ett välbevarat kulturlandskap, där fåren betar bland mängder av gullvivor och Adam och Eva. På andra sidan havsviken ligger den mäktiga ruinen av det gamla Sundby, som brändes ner vid rysshärjningarna år 1719. Vid Sundbymaren syns ofta fiskgjuse, häger och havsörn och har man tur kan man få se världens största tärna, skräntärnan, fiska i maren. På de gamla ekarna växer sällsynta lavar och med en lupp kan du kanske upptäcka den gula dropplaven. Besök gärna den lilla skogssjön Stunnträsk som är hela 40 meter djup och länets djupaste sjö efter Mälaren. Här kan du få se storlommen fiska.
Området ingår delvis i Sundby naturreservat som förvaltas av Länsstyrelsen.

Aktiviteter och faciliteter

  • Friluftsområde Friluftsområde
  • Naturreservat Naturreservat

Vägbeskrivning

Ornö bilfärja mellan Dalarö och Hässelmara eller Waxholmsbåt från Dalarö till Ornöboda, Kyrkviken, Lättinge eller Hässelmara. På ön finns också en busslinje (889) som ansluter till vissa båtturer (se Waxholmsbolagets tidtabell).
Observera att vägarna i reservatet är avstängda för allmän motortrafik. Besök kan ske till fots eller med cykel. Parkeringsplats med information finns hundra meter från Sundby gård.

Kontakt

Adress

Kontakta oss om du har frågor om Haninges Naturkarta.

E-postadress

Haninge kommun

[email protected]

Frågor och svar

Ställ en fråga till andra Naturkartan-användare eller till ansvarig förvaltare.

Recensioner