Vandring

Vårdnäs - Hovetorp (via Stafsäter), Östgötaleden

Vandring

0 av 5 stjärnor — (se recensioner)

Information om leden

  • Längd 17.0 km
  • Tid 6 tim

Åtgärder

Beskrivning

En vandring på 17 kilometer mellan Vårdnäs och Hovetorp (via Stafsäter) som är del av etapperna ”Rängen Runt”. Vandringen bjuder på passage genom flera naturreservat med vackra lövskogar och eklandskap. Kulturella och historiska miljöer så som Vårdnäs och Stafsäter passeras förbi med målgång vid Kinda kanals största sevärdhet – Hoverops slussar. Slussar i ett vackert lummigt område med en höjdskillnad på 15,8 meter. En trippelssluss samt en enkelsluss med en bassäng mellan sig. Missa inte det.

Unikt med sträckan:

  • Passage genom naturreservaten Västerby lövskogar med vacker natur.
  • Passage genom naturreservatet Stafsäter med flera stora grova ekar och vackra hagmarker.
  • Café/glassbutik/gårdsbutiken Stafsäter Gårdsglass är ett bra stopp för en rast. Här går också att fylla på dricksvatten.
  • Badplatsen vid Stafsäter med rastbord, grillmöjligheter och torrtoaletter.

Beskrivning: Etappen börjar vid den stora bilparkeringen vid Vårdnäd kyrka. Kommer du med buss går du av bussen vid Vårdnäs vägkors och går några hundra meter åt norr, så är du på etappen. För den som övernattar på Vårdnäs Stiftsgård är leden skyltad hela vägen från anläggningen till starten för etappen. En sträcka på ca 400 meter.

Från vägkorsningen vid Vårdnäs följer du den asfalterade bilvägen i ca 300 meter innan du tar höger in på en grusväg där det är skyltat ”Stubbetorp”. Grusvägen passerar i ena änden av golfbanan Landeryds golf/Vesterby och fortsätter vidare över en bro (Kvilla bro) över Kinda kanal. Strax efter bron går du rakt fram i korsningen i cirka 200 meter innan leden svänger vänster.

Nu snirklar sig leden i kanten av Västerby lövskogar naturreservat och går fortsatt på grusväg. Leden går efter ca 1500 meter vänster in genom staket/hagen till naturreservatet Västerby. Efter en kort vandring kommer du fram till ett rastbord där det går bra att stanna. Vandra sedan vidare genom reservatet tills du kommer till parkeringen. Vid den asfalterade bilvägen tar du höger norr ut och följer vägen i ca 800 meter innan leden strax efter gården Kuseboholm viker av åt höger in mot sommarstugeområdet Svartmåla. Följ den bilvägen i 500 meter innan leden går åt vänster in i en hage. Nu följer vandring genom vackra hagar i cirka 1000 meter. Därefter går leden ut ur hagen och tar höger (norr ut) på den asfalterade bilvägen i cirka 200 meter. Sedan går Östgötaleden höger in på en grusväg i barrskogen. Följ grusvägen i ca 700 meter innan leden svänger vänster ner för en slänt. Här är stigen brant och mer utmanande att vandra. En trappa finns att gå i för att underlätta.

Efter slänten tar du vänster på grusvägen och lite längre fram höger och rundar ett gärde. Följ stigen förbi fastigheten ”Västerås”. Här går stigen upp för en backe, och ger vacker utsikt över sjön Stora Rängen. Efter backen kommer du till en vägkorsning. Här blir det en väldigt skarp sväng till höger och vandring genom kalhygge tills du kommer fram till naturreservatet Stafsäter. Här är det passage genom en grind in i en hage. Naturreservatet består av hagmarker med stora och gamla ekar. I reservatet finns en reservatsslinga (”Sörängslingan”) på ca 1 kilometer, som går bra att vandra för att se stora delar av reservatet. Slingan kommer ut på Östgötaleden igen några hundra meter längre fram. Du tar dig ut genom hagen igen och fortsätter i de vackra omgivningarna tills du kommer till en asfalterad bilväg. Här går leden höger (norr ut) på bilvägen. Leden passerar igenom Stafsäter gård. Här passar det bra att göra ett stopp vid gårdsbutiken med försäljning av glass och lokala råvaror och produkter. Ibland serveras det soppa eller våfflor. Allt beroende på årstid. Här går även bra att fylla på dricksvatten vid gårdsbutikens fasad.

Fortsätt vandringen norr ut på den asfalterade bilvägen tills du kommer till ena änden av naturreservatet Stafsäter. Här går leden till höger in i hagen där reservatet är. Här väljer du om du följer Östgötaledens markering genom hagen, eller tar en extra vandring på reservatsslingan (”Engelska stigen”). Den slingan möter Östgötaleden precis före parkeringen vid reservatet. Slingan är ca 1 kilometer lång.

Passera över parkeringen vid reservatet och gå utanför staketet till hagen. Strax svänger leden höger på en grusväg/skogsväg som går ner mot badplatsen vid Stafsäter. Här är det också vackra hagmarker med grova ekar och betande kor viss tid på året. Strax före badplatsen tar leden en skarp sväng åt vänster, men passa gärna på att rasta vid badplatsen. Här finns grillplats samt torrdass. Badet består av en brygga samt en botten av sand och relativt grund botten.

Fortsätt leden norr ut genom hagen på en stig mot gården Labbenäs. Här går leden först vänster upp för en backe på en grusväg för att på gårdsplanen ta höger på en stig över ett fält. Stigen går sedan in i vacker lummig lövskog. Efter ett tag tar stigen slut vid en grusväg. Här är det höger. Följ grusvägen i knappt 3 kilometer. På sidorna finns åkrar, hagar och ängar. Det finns även korsningar med grusvägar, men fortsätt gå rakt fram ända tills du passerat gården Vässentorp. Här är det höger mot Hovetorp. Efter några hundra meter passerar man vindskyddet vid Hovetorp. Fortsätt ytterligare några hundra meter, så är du framme vid etappens slut vid bron vid Hovetorp slussar. Hovetorp slussar är en pittoresk plats med hamn, slussar och slussvaktarhus vid Kinda kanal.

Res hit med kollektivtrafik

Aktiviteter och faciliteter

  • Vandring Vandring

Fakta

Vårdnäs kyrka: Parkering och möjlighet att fylla på dricksvatten.

Vårdnäs Stiftsgård: Toaletter, restaurang (vissa tider), dricksvatten, övernattningsmöjligheter.

Västerby naturreservat: vindskydd, badplats, torrtoaletter (en bit från Östgötaleden i en annan del av reservatet).

Stafsäter Gårdsglass: gårdsbutik samt fylla på dricksvatten.

Stafsäter naturreservat: kommunal badplats med rastbord och grillmöjligheter. Även torrdass.

Hovetorp: Hovetorp har en gästhamn samt ställplatser. Därför finns det bra faciliteter på platsen så som toaletter, dusch, dricksvatten, vindskydd, grillplats, rastbord, sommar-öppen obemannad kiosk, kollektivtrafik.

Hitta hit

Börja vandringen antingen i Vårdnäs eller i Hovetorp.

Nedladdningar

Kontakt

Adress

Kontakta oss om du har frågor om något på Naturkartan Linköping.

E-postadress

Naturgruppen

+46 13 20 60 00

mosdriftsupport@linkoping.se

Frågor och svar

Ställ en fråga till andra Naturkartan-användare.

Recensioner

Naturkartan

Naturkartan

Öppna detta i appen