Vandring

Östgötaleden Etapp/Slinga: Mjölby - Sya - Mjölby

Vandring

0 av 5 stjärnor — (se recensioner)

Information om leden

  • Längd 15.0 km

Åtgärder

Beskrivning

Parkeringen vid Vifolkavallen är en bra startpunkt för en halvdags vandring i endera riktningen på den cirka 15 kilometer långa rundslingan. Oavsett var du börjar din vandring, så tar slinga dig mellan Vifolkavallen i Mjölby till Sya via Solberga naturreservat.

Vandringen går genom varierad terräng och i vackra skogsmiljöer till Sya skidstadion och samhälle. I Sya finns möjlighet att stanna till vid veganrestaurang/cafeteria för en fika eller lunch. Leden tar dig sedan vidare till de unika ekarna i naturreservatet Solberga. Du går här genom lummiga ekhagar, och vissa tider, tillsammans med ungdjuren som betar i sluttningen ner mot Svartån.

I naturreservatet finns rödlistade lavar och slåtterängar. I ekarna finns skalbaggen ekoxen samt den sällsynta läderbaggen som är sällsynt i hela Europa. I trakterna kring Solberga har människor levt under många tusen år. I reservatet finns gravfält från järnåldern där man funnit sammanlagt 86 fornlämningar.

I Solbergaområdet går leden vidare via den gamla allén mot platsen där det troligen fanns en kungsgård till Magnus Ladulås på 1200-talet. Leden tar dig vidare på Sveriges huvudväg under åren 1945-1955, ”Riksettan”. Delar av vägen är här byggd med handhuggen gatsten, och är formerad i en bågformad diagonalsättning. ”Riksettan” övergår till en kortare cykelväg och några bakgator innan du når Idrottsplatsen Vifolkavallen i Mjölby.

Aktiviteter och faciliteter

  • Vandring Vandring
  • Rundslinga Rundslinga

Tillgänglighet

  • Nära parkering Nära parkering
  • Nära kollektivtrafik Nära kollektivtrafik

Kontakt

Adress

Tel: 010-234 50 00

E-postadress

Mjölby kommun, kultur- och fritidsförvaltningen

[email protected]

Frågor och svar

Ställ en fråga till andra Naturkartan-användare eller till ansvarig förvaltare.

Recensioner