Naturvärde

Hanefors

Naturvärde

0 av 5 stjärnor — (se recensioner)

Åtgärder

Beskrivning

Under flera hundra år har Skyeåns rinnande vatten använts för att driva kvarnar, sågar och pappersbruk. Vattendraget har sina källor i trakterna runt Lenhovda och rinner bland annat genom Årydsjön, Torsjön och Lidhemssjön innan det mynnar ut i östra delen av Åsnen. På 1900-talet fick traktens invånare sin elektricitet från Hanefors kraftverk. Men när människan tämjt vattendraget har många växter och djur kommit i kläm. Därför inleds nu en ny epok, med naturen i fokus. Under åren 2019-2020 har vattenmiljöerna vid Hanefors restaurerats. Här finns nu en åfåra med strömmande vatten, kantad av såväl våtmarker som skog. En miljö som förhoppningsvis kommer att locka till sig en mångfald av växter och djur framöver. Inom projektet har även fyra gångbroar och stigar anlagts, för att underlätta för dig som besökare att utforska området. Välkommen hit till denna unika miljö med strömmande vatten och värdefulla naturvärden.

Aktiviteter och faciliteter

  • Kulturmiljö Kulturmiljö
  • Naturvärde Naturvärde
  • Tysta platser Tysta platser
  • Sevärdhet Sevärdhet
  • Barnäventyr Barnäventyr
  • Information Information

Tillgänglighet

  • Nära parkering Nära parkering

Fakta

Earth Week i Växjö 2021
Välkomna till Hanefors – en plats med lång historik och där människans olika aktiviteter i stor utsträckning påverkat och format naturmiljön. Här har det under historiens gång bland annat funnits kvarnar, sågar, pappersbruk och under 1900-talet ett vattenkraftverk. Tack vare ett omfattande restaureringsarbete flödar nu vattnet åter fritt i Skyeån. Arbetet har lett till fria fiskvägar och utmärkta vattenhålor för grodor och paddor att leka och lägga ägg i.
De åtgärder som gjort i Hanefors har bidragit till friska ekosystem och biologisk mångfald. Några av de nyttor som finns helt gratis i Hanefors är vattenrening i vattendraget och våtmarkerna, luftrening från träd och växtlighet samt den naturupplevelse och mentala välbefinnande vi får från att befinna oss i naturen.

Parkering

Mindre grusparkering finns strax norr om kraftverkets byggnad.

Hitta hit

Strax söder om Ingelstad, följ Haneforsvägen söderut hit. Eller cykla till Hanefors utmed smalspåret/Sydostleden.

Kontakt

Adress

Telefon 0470-410 00

E-postadress

Kontaktcenter

[email protected]

Frågor och svar

Ställ en fråga till andra Naturkartan-användare eller till ansvarig förvaltare.

Recensioner