Cykling

Bryggerirundan

Cykling

  • Län: Öland
  • 6694.94 km från dig
0 av 5 stjärnor — (se recensioner)

Information om leden

  • Längd 40.7 km

Åtgärder

Beskrivning

Det här är en runda för livsnjutaren. Och för att vitsa till det, den här härliga turen mellan lokala bryggerier gör att man verkligen förstår varför vår ö heter som den gör. Öl-land.

Bryggerirundan går förbi Ölands tre största bryggerier, därav namnet. Vill man i samband med cykelturen stanna på något av bryggerierna är det viktigt att kolla deras hemsidor eller andra kontaktkanaler före sitt planerade besök. Öppettiderna varierar beroende på säsong och ibland har även bryggerierna planerade aktiviteter som måste bokas i förväg.

Bryggerituren startar i Rälla vid mikrobryggeriet Fireside Brewery, där det bryggs hantverksöl i mysig miljö. Här finns även en trädgårdsrestaurang där grillen går varm när det är säsong. Därefter bär det av rätt in i naturen. Omgivningarna här är fantastiska! Lummiga och gröna, om vädergudarna vill. Via allén tar vi oss mot Vipetorp och vidare till fina Sörby där rundans andra bryggeri, Kackelstugan, är belägen. Gårdens konsertprogram är imponerande och hit kommer varje år stora artister. Dessutom serveras det, precis som namnet antyder, en hel del riktigt bra kyckling, som kan avnjutas tillsammans med gårdens egenbryggda öl.

Vi rullar vidare inåt landet via Karås längs trivsamma stigar och traktorvägar till Åketorp och Tomteby. Framme i Räpplinge ligger den vackra kyrkan och därefter kommer vi fram till Äpplerum med Lammbutiken, där vi starkt kan rekommendera ett stopp. Vi tar oss vidare genom skiftande landskap och snart passeras den pittoreska byn Lindby Tall med Skedemosse Gård, där det återigen doftar öl. Under 1800-talet fanns ett bryggeri på gården och nu har ägarna Olof och Ellen af Wåhlberg återupptagit traditionen att brygga härligt skummande öl. Skedemosse var en gång i tiden en av Sveriges viktigaste offerplatser, och här känner man verkligen historiens vingslag.

Trampar vi vidare kommer vi bakvägen (finns det en framväg?) till Skedås. Vi cyklar på grusvägarna genom öppna fält till Sättra och Andelsmejeriet B&B. Snart passerar vi Odens Flisor, två mäktiga kalkstensflisor, ca 3 meter höga, som enligt sägnen ursprungligen var en enda stor sten. Det sägs att den sprack när Oden stack sitt svärd genom stenen för att tjudra sin häst, Sleipner. Snart styr vi tillbaka mot Rälla via Rönnerums Fornby och in i Rönnerum där Eufemias loppis blir sista anhalten innan återkomst till startplatsen.

Aktiviteter och faciliteter

  • Cykling Cykling
  • Promenad Promenad

Fakta

Distans: 40,7 km

Höjdmeter: 111m (2/5 svårighetsgrad)

Karta: https://ridewithgps.com/routes/36335563?privacy_code=UPW0z1IfIeYzHBvE

Busshållplatser: Rälla centrum, Störlinge, Östra Sörby, Lindby Västra, Räpplinge kyrka, Ekerum https://kalmarlanstrafik.se/

Nedladdningar

Frågor och svar

Ställ en fråga till andra Naturkartan-användare.

Recensioner