Cykling

Bryggerirundan

Cykling

  • Kommun: Öland
  • 6694.94 km från dig
0 av 5 stjärnor — (se recensioner)

Information om leden

  • Längd 40.7 km

Åtgärder

Beskrivning

Det här är en runda för livsnjutaren. Och för att vitsa till det, den här turen mellan lokala bryggerier och härliga små ställen, gör att man verkligen förstår varför vår ö heter som den gör. Öl-land.

Den här härliga turen startar i Rälla vid mikrobryggeriet/restaurang Fireside. Därefter bär det av, rätt in i naturen. Omgivningarna här är fantastiska. Lummigt, om vädergudarna vill, grönt och via allén tar vi oss mot Vipetorp och vidare till fina Sörby med Kackelstugan vars konsertprogram är imponerande. Hit kommer, varje år, artister som Plura, Moneybrother och Jonathan Johansson. Dessutom serveras det, precis som namnet antyder, en hel del riktigt bra kyckling.

Vi rulla vidare in i landet via Karås på fina stigar och traktorvägar till Åketorp och Tomteby. Framme i Räpplinge ligger den vackra kyrkan och därefter kommer ni fram till Äpplerum med Lammbutiken där vi starkt kan rekommendera ett stopp. Vi tar oss vidare genom skiftande landskap och snart passeras den pittoreska byn Lindby Tall med Skede Mosse Gård,

Där det återigen doftar öl. Under 1800-talet fanns ett bryggeri på gården och nu har ägarna Olof och Ellen af Wåhlberg återupptagit traditionen att brygga härligt skummande öl. Skede Mosse var en gång i tiden en av Sveriges viktigaste offerplatser.

Trampar vi vidare kommer vi bakvägen (finns det en framväg?) till Skedås. Nu passeras stora fält med grusvägar till Sättra och Andelsmejeriet B&B. Vedby. Snart passerar vi Odens Flisor, två mäktiga kalkstensflisor, 2,5-3,0 meter höga som enligt sägnen ursprungligen var en stor sten. Det sägs att den sprack när Oden stack sitt svärd genom stenen för att tjudra sin häst, Sleipner. Snart styr vi tillbaka mot Rälla via Rönnerums Fornby och in i Rönnerum där loppisen Eufemia blir sista anhalten innan återkomst till startplatsen.

Aktiviteter och faciliteter

  • Cykling Cykling
  • Promenad Promenad

Fakta

Distans:
40,7 km

Höjdmeter:
111m (2/5 svårighetsgrad)

Karta:
https://ridewithgps.com/routes/36335563?privacy_code=UPW0z1IfIeYzHBvE

Nedladdningar

Frågor och svar

Ställ en fråga till andra Naturkartan-användare eller till ansvarig förvaltare.

Recensioner