Vandring

Yasjöstigen

Vandring

0 av 5 stjärnor — (se recensioner)

Information om leden

  • Längd 5.3 km

Åtgärder

Beskrivning

Åkermark från medeltiden
I bokskogen söder om Friskusstugan finns gammal åkermark bevarad. Sammanlagt ett drygt hundratal små rösen finns längs körvägen upp genom området. Tittar man noga ser man att marken är riktigt väl röjd. En arkeologisk undersökning för några år sedan visade att åker-marken är från medeltid. Förmodligen hörde den till en numera för-svunnen gård som var i bruk under Bockstensmannens tid! I området finns också en fin varggrop – den är dock betydligt yngre.

Åkulla
Åkulla var en gång Varbergsbornas vintersportort. Mestadels kom snön tidigare och låg längre än vid kusten och isen på sjön var säkrare. Tack vare järnvägsförbindelsen Varberg – Ätran fanns goda möjlighe-ter att göra dagsutflykter. Sportstugan vid Yasjön byggdes med fri-villigt arbete 1930 för att tågresenärerna skulle få en värmestuga. Under 2:a världskriget var stugan militärförläggning. Den nuvarande gården stod färdig 1965 och erbjöd servering och övernattning. Många minns med glädje bryggdanserna i Åkulla. Under vintersäsongen finns här konstsnöbelagda längdskidspår. På sommaren finns möjligheter att bada vid en liten sandstrand eller brygga.

Åkulla Friluftsgård är en rustik, naturskönt belägen anlägg-ning för övernattning och servering. Tel 0340-36057, www.akulla.eu.

Aktiviteter och faciliteter

  • Vandring Vandring
  • Trailrunning Trailrunning

Tillgänglighet

  • Nära parkering Nära parkering

Vägbeskrivning

Leden startar vid Åkulla Friluftsgård. Här finns parkering.

Frågor och svar

Ställ en fråga till andra Naturkartan-användare eller till ansvarig förvaltare.

Recensioner