Se havsörnar i Västmanland

Fotos

  • Foto: Markus Rehnberg
    Foto: Markus Rehnberg

Havsörnen är Sveriges största fågel med ett vingspann på över två meter. Det går att få syn på havsörnar på flera håll i Västmanland, framförallt runt Mälaren och Hjälmaren.

Under flera år har Länsstyrelsen bjudit in till en örnskådningsdag på Ängsö. De senaste två åren har arrangemanget inte kunnat genomföras på grund av isbrist eller pandemirestriktioner.

-Den pågående pandemin gör att vi inte heller i år genomför örnskådningsdagen. Istället tipsar vi om naturreservat där du har möjlighet att se havsörnar på egen hand, säger Ulrika Mogren, kommunikatör på Länsstyrelsen.

I Asköviken-Tidö trivs havsörnar och mängder av andra fåglar. I reservatet finns ett utsiktstorn och flera grillplatser. Vill du hellre till naturreservatet Ängsö så är det längs stranden på öns västra sida eller vid Långholms brygga du har störst möjlighet att se havsörn. Frösåker är ett tredje naturreservat runt Mälaren där du har goda möjligheter.

-En av mina häftigaste örnupplevelser var när jag vandrade längs Mälaren i Frösåkers naturreservat en vinter för ett par år sedan. Plötsligt lyfte en havsörn bakom en krök. Jag var kanske 20 meter ifrån den och ljudet från vingslagen hördes tydligt, berättar Ulrika Mogren.

Havsörnar trivs även runt Hjälmaren. I naturreservatet Gökriksudden finns ett vindskydd med grillplats där du kan spana ut över isen. Kuggenäs ligger också vid Hjälmaren. Vid södra udden finns en fin rastplats med sikt ut över sjön.

-En kikare är bra att ha med sig för ofta sitter örnarna en bit ute på isen. Sen är det ju alltid trevligt att ha med en god matsäck att mumsa på i väntan på att en örn kan dyka upp, avslutar Ulrika Mogren.

Contact

Adres

Kontakta mig om du har frågor om Naturkartan Västmanland.

E-mailadres

Ulrika Mogren

[email protected]