Fjällsäkerhet

Fotos

  • Vy från Sonfjällets nationalpark

Fjällen kan erbjuda fantastiska upplevelser. Men väder, terräng och din kondition kan också skapa riskfyllda situationer. Här har vi samlat viktig information om säkerhet till fjälls.

Lämna färdmeddelande Det är viktigt att informera någon om din fjälltur. Berätta för en vän, släkting eller någon annan om den planerade färdvägen och beräknad återkomst. Då kan någon larma om du inte kommer tillbaka enligt plan. I fjällstugor och rastskydd finns ofta gästböcker där vi rekommenderar att du skriver in dig. Dessa meddelanden följs inte upp förrän någon är anmäld saknad. Då kan uppgifter i gästböckerna ge värdefull vägledning.

Fysisk kondition Ur säkerhetsmässig synpunkt är det en fördel att veta vilken fysisk kondition du är i. Hur långt orkar du gå med packad ryggsäck? Det är alltid bra att prova både utrustning och kondition innan du börjar fjällturen.

Markerade leder På kalfjället markeras sommarlederna i allmänhet med små stenrösen, ibland med orange färg i toppen. I fjällbjörkskogen är lederna ofta markerade med målade ringar eller prickar på träd. Lederna syns ofta som en vältrampad stig. På sina ställen går sommar- och vinterled parallellt, då består markeringen av vintermarkeringens stolpar med röda kryss. Se upp så du inte följer en vinterled på sommaren. Då kan du hamna i sankmarker eller vara på väg ut i en sjö. Alla broar, raststugor och hjälptelefoner längs de statliga lederna är markerade på Lantmäteriets fjällkarta.

Här får du aktuell information om vad som gäller för våra leder och rastskydd i fjällen.

Hjälptelefoner i fjällen I de flesta fjällstugor och i en del av rastskydden efter lederna finns hjälptelefoner. På fjällkartan framgår vilka platser som har en hjälptelefon. Via telefonen får du direktkontakt med polisens sambandscentral och fjällräddningen. Använd telefonen för att larma om något har hänt eller be om råd. Det är även bra att meddela om du är försenad på din tur så att anhöriga inte blir oroliga. Det kanske innebär att fjällräddningen slipper rycka ut i onödan.

Mobilen på fjället Mobiltelefon är bra att ha med på turen, men kan också inge falsk trygghet. Det är inte alls säkert att du kan använda den på fjället. Det beror på att telenäten inte är utbyggda i fjällen och på de stora höjdskillnaderna i terrängen. Mobilen fungerar ibland nära vägar och bebyggelse, men absolut inte överallt. Lova därför inte dina vänner och anhöriga ständig passning och dagliga samtal. Tänk också på att mobilens batterier förbrukas snabbt när det är kallt. Ta med ett extra batteri eller en powerbank. Stäng av mobilen och förvara den varmt innanför kläderna, då den inte används.

Fjällräddning Polisen ansvarar för att söka efter och rädda människor i fjällen. Till sin hjälp har de fjällräddningen, som bygger på insatser från frivilliga som utbildas och utrustas av Polisen. Fjällräddningen nås direkt via de hjälptelefoner som finns på många platser i fjällen eller via larmnumret 112. Observera att mobiltäckning saknas i de flesta fjällområden.

Contact

Adres

Jämtlands läns länsstyrelse

E-mailadres

Naturförvaltningen Jämtlands län

naturforvaltning.jamtland@lansstyrelsen.se

Jämtlands Naturkarta

Jämtlands Naturkarta

Open dit in de app