Hiking

Entré Nord, Skuleskogens Nationalpark - Köpmanholmen, Höga Kusten-leden etapp 10

Hiking

5 of 5 stars 5.0 (see reviews)

Trail details

  • Length 7.0 km
  • Difficulty Green - simple

Actions

Description

En blandning av natur och kultur för hela familjen samt en doft av hav och skärgård.

Den här etappen går mest efter grusväg på sin väg mellan Skuleskogens nationalpark och Köpmanholmen. I Köpmanholmen finns bussförbindelser samt båtturer ut till Bottenhavets pärla, Ulvön.

Från Entré Nord följer leden en grusväg ner till det minde samhället Näske. Här hittar du en vacker småbåtshamn, vindskydd och toalett. Därefter går den vidare längs den allmänna vägen ända till etappmålet Köpmanholmen, ett gammalt brukssamhälle som byggdes upp kring Forssbolagets pappersmassefabrik, senare NCB. Fabriken är sedan länge nedlagd och byggnaderna är rivna. Området har sanerats och idag finns bara några mindre industrier kvar.

I Köpmanholmen – för övrigt bluessångaren Torsten ”Totta” Näslunds födelseort – passerar leden genom samhället där ni finner servicemöjligheter i form av matbutik och kiosk. Stanna gärna till och gör ett besök vid den väldoftande Örtagården vid infarten intill Brukskyrkan, som är väl omskött och öppen för besökare dygnet runt hela sommaren. Här finns också en del konst från den internationellt kände skulptören och keramikern Hans Hedberg, som föddes i Köpmanholmen 1917 men som under en stor del av sitt liv var bosatt i franska Biot. Hedberg är framförallt känd för sina gigantiska frukter och ägg i keramik och han samarbetade under en period med Marc Chagall och umgicks med Picasso, Léger och Matisse.

Vid Åfjärdens södra strand ligger Herrgårdsparken, en natur- och konstpark med skulpturer, blommor och rastplatser, där du som besökare får ta del av en naturskön upplevelse med många spännande och överraskande detaljer längs promenadstigen. Parken är öppen dygnet runt, året om och är ett populärt promenad-/och motionsstråk med bra tillgänglighet. Intill Herrgårdsparken finns även Bruksmuseet där du får lära dig mer om hur man bodde och levde under industriepoken i Köpmanholmen i början av 1900-talet. Det finns även möjlighet att fika på det närbelägna Sveas Café.

Från Köpmanholmen, vid matbutiken, går en avstickare mot hamnen i Köpmanholmen (Kläppa). Här finner ni Kajkanten Restaurang B&B som serverar mat och erbjuder logi genom sitt B&B. Härifrån går reguljär båttrafik ut till öarna Trysunda och Ulvön, två anrika gamla fiskelägen där du känner historiens vingslag. Det finns övernattningsmöjligheter på båda öarna samt goda möjligheter att få sig något gott att äta och dricka på Ulvön.

Activities And Facilities

  • Hiking Hiking

Parking

Här finns gratis parkering. Vägen till Entré Nord plogas ej vintertid.

Communications

Det går inga bussar till Entré Nord där etappen startar. Närmsta hållplats är Köpmanholmen C. Aktuella busstidtabeller hittar du på www.dintur.se.

Directions

Etappstarten är vid Entré Nord. Startpunkt: 63.134393, 18.517640. Vägen till Entré Nord plogas ej vintertid.

Questions & Answers

Ask a question to other Naturkartan users.

Reviews