Nu har ormarna vaknat i Asköviken-Tidö

Fotos

  • Huggorm ligger bland torrt gräs och vissna löv.
    Foto: Markus Rehnberg

Asköviken-Tidö är mest känt för sitt fågelliv. Men nu på våren trivs även många kräldjur i naturreservatet. Har du tur kan du få se både huggorm och snok ligga och värma sig i solen.

Naturreservatet Asköviken-Tidö ligger cirka 7 kilometer söder om Västerås. Landskapet är en blandning av öppna strandängar, beteshagar och lummiga lövskogar. Här finns fågeltorn, utsiktsplatser och fina picknickplatser. På våren fylls viken av fåglar som till exempel gulärla och skrattmås. Våren är även den årstid snokar och huggormar gillar att vara här.

-Störst chans att se ormar just nu har du om du går stigen mellan utsiktsplattformen vid Rastisängen och fågeltornet vid Askö. Har du tur kanske du får se både huggorm och snok längs den sträckan, säger Mats Harrysson som är reservatsförvaltare.

Huggormen är kort och kraftig. Färgen är brun eller grå med mörk sick-sackmönster på ryggen. Huggormens pupiller är avlånga och ögats iris är röd. Den trivs i åkerkanter, stenrösen och gles skog, områden där det finns gott om gnagare. Huggormens bett är giftigt. Men den biter bara om du är så nära att den känner sig hotad, till exempel om du nästan trampar på den.
Snoken är lång och slank, svart eller grå med ljusa fläckar i nacken. Snokens ögon har runda pupiller och gul iris. Den trivs nära vatten och jagar bland annat grodor och fiskar. Snoken är inte giftig. Det är ovanligt men både snok och huggorm kan vara helsvarta.

-Precis som vi människor gillar ormar vårsolen, så är det kallt och mulet är de sällan synliga, säger Mats Harrysson.

Tänk på att alla ormar är fridlysta. Det innebär att det är förbjudet att döda, skada eller fånga ormar eller deras ägg.

Kontakt

Adresse

Kontakta mig om du har frågor om Naturkartan Västmanland.

E-Mail-Adresse

Ulrika Mogren

[email protected]