Nu fylls Gnien av sångsvanar och andra flyttfåglar

Fotos

  • ångsvanar betar på en grön strandäng.
    Foto: Ylva Granath

Gnien är en av länets finaste fågelsjöar. Nu på våren rastar mängder av svanar, änder och vadare i naturreservatet. Du har fin utsikt över området bland annat från reservatets fyra våningar höga fågeltorn.

Gnien ligger tre kilometer norr om Surahammar. En del av naturreservatet ser du när du åker längs väg 66. Till Gnien kommer du framförallt för att titta på fåglar. Under vår och höst gör många flyttfåglar ett stop här för att vila och äta. Många fåglar väljer också att stanna för att ruva på ägg och föda upp sina ungar.
-Det är ett härligt vårtecken just nu när alla svanar, änder och andra fåglar samlas här. Men det går att se fina fåglar i Gnien även längre fram på våren och under sommaren. En riktigt rolig fågel som du har chans att se här är svarttärna, men den kommer inte till Gnien förens i mitten av maj, säger Markus Rehnberg, biolog på Länsstyrelsen.

För att ta dig ut till fågeltornet från den östra sidan går du över en 650 meter lång spång. Högst upp i tornet finns ett picknickbord och du har fin utsikt över sjön och strandängarna. Våningen under har väggar som skyddar mot väder och vind.
-Barn brukar tycka om att springa på spången och klättra upp i tornet. Och varm choklad och mackor smakar gott till utsikten, säger Markus Rehnberg.

Tänk på att Gnien är ett fågelskyddsområde. Det betyder att du inte får vara i vissa delar av området mellan 15 mars till 15 maj eller 15 mars till 15 juni. Men att ta sig över spången till fågeltornet är alltid tillåtet.

Kontakt

Adresse

Kontakta mig om du har frågor om Naturkartan Västmanland.

E-Mail-Adresse

Ulrika Mogren

[email protected]