Wandern

Sandlågan - Svedjeholmen, Höga Kusten-leden etapp 12

Wandern

0 von 5 Sternen — (siehe Bewertungen)

Details zum Weg

  • Länge 11.6 km
  • Schwierigkeit Blau - mittel

Aktionen

Beschreibung

Möjlighet till havsbad och besök i järnåldersby.

Leden följer grusvägen längs Bäckfjärden från parkeringen i Sandlågan via byn Bäck och fram till Utby. Sista kilometern innan Utby går längs asfalterad väg. I Utby viker man av från vägen och fortsätter i skogen längs en skogsbilväg nästan ända fram till Småtjärnarna. Cirka 300 meter söder om tjärnarna viker leden av mot Småtjärnsstugan, som är ett timrat härbre utrustat med två britsar, kamin, bänkar och bord. Det finns ingen kallkälla.

Från Småtjärnstugan går en avstickare via Nyängets havsbad – en långgrund mycket populär badstrand med en kiosk som är öppen sommartid – till Genesmons arkeologiska friluftsmuseum. Utgrävningar pågick här från 1977 till 1989 och både huslämningarna och gravhögarna på samma plats är daterade till äldre romersk järnålder, det vill säga 100-600 e Kr. I och med denna upptäckt omkullkastades den gängse uppfattningen, nämligen att Norrland inte haft bofast befolkning före vikingatiden.

Friluftsmuseet har öppet med guidningar under delar av sommaren. Övrig tid upplever du området på egen hand. Skyltar vägleder dig och berättar om tiden som var.

Höga Kusten-leden fortsätter från Småtjärnarna förbi Vitsjömassivet och vidare ner till etappmålet Svedje. I Svedje följer leden den allmänna vägen till Svedjeholmen, där det finns logi på Rum och uthyrning. Vidare går leden genom samhället ner till Moälven.

Aktivitäten und Einrichtungen

  • Wandern Wandern

Parking

Liten parkering finns.

Kommunikation

Ingen bussanslutning till startpunkten.

Anleitung

Etappstarten är vid parkeringen i Sandlågan. Startpunkt: 63.201077, 18.702010.

Fragen & Antworten

Stellen Sie eine Frage an andere Naturkartan-Nutzer.

Bewertungen