Extra uppsikt över hunden 1 mars till 20 augusti

Fotos

  • Under tiden 1 mars till 20 augusti måste du hålla din hund under extra stor uppsikt
    Under tiden 1 mars till 20 augusti måste du hålla din hund under extra stor uppsikt

Under tiden 1 mars till 20 augusti måste du hålla din hund under extra stor uppsikt när ni är ute i naturen. Anledningen är att skydda de vilda djuren, både däggdjur och fåglar, under den mest känsliga tiden när djuren får sina ungar. De gäller praktiskt taget all naturmark, även större parker och liknande.

Detta framgår av paragraf 16 i Lagen (2007:1150) om tillsyn över hundar och katter. Där står att hundar ska hindras från att springa lösa i marker där det finns vilt.

Naturvårdsverkets tolkning av lagen är att om en hund ska hindras från att springa lös måste den i de allra flesta fall hållas i koppel. Det är bara extremt väldresserade hundar som kan få gå lösa under tiden den 1 mars till den 20 augusti. I praktiken ska hunden, om den är lös, vara högst någon meter ifrån dig. Du behöver ha sådan kontroll över din hund att det motsvarar ett osynligt koppel. Ordet ”kopplingstvång” eller ”koppeltvång” finns däremot inte i lagstiftningen, förutom i rennäringslagen som i vissa fall kräver att hundar hålls i band eller instängda.

Lagens syfte är alltså att skydda de vilda djuren, både däggdjur och fåglar, under den mest känsliga tiden när djuren får sina ungar. De marker som lagen syftar på är praktiskt taget all naturmark, även större parker och liknande.

Källa: Naturvårdsverket

Kategorien

  • Information Information

Kontakt

E-Mail-Adresse

Destination Rönne å och Ringsjön

naturturism@engelholm.se

Naturkartan

Naturkartan

Öffnen Sie dies in der App